Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Începe amenajarea malului Mării Negre în zona de litoral a oraşului Năvodari (document)

ro

22 Nov, 2015 16:45 3599 Marime text
 
„Este o tipologie a comiterii unor fapte de corupţie. Am sesizat că în multe dosare care privesc fapte de achiziţii publice sau licitatii trucate, există o relaţie între cei care deţin funcţii importante şi anumiţi oameni de afaceri. În anumite zone, în anumite oraşe, doar o anumită firmă caştigă întotdeauna licitaţiile, doar ea putea să cheltuiască banul public. În ultima perioadă, am observat că se interpun persoane apropiate funcţionarului public sau omului de afaceri, unii ştiu la ce sunt folosiţi, îşi folosesc conturile, anumite proprietăţi“, a declarat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu acordat ziare.com.

Primăria oraşului Năvodari a atribuit, prin licitaţie deschisă, un contract privind lucrări de construcţie aferente proiectului „amenajarea malului Mării Negre în zona de litoral a oraşului Năvodari - dezvoltarea infrastructurii de turism de utilitate publică”, proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară – 5. “Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul de intervenţie – 5.2. Crearea, dezvoltarea,modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea serviciilor turistice.
 
Lucrarea presupune transformarea unei suprafeţe din domeniul public, limitrofă zonei rezidenţiale din Mamaia Nord, într-un traseu turistic, amenajat ca infrastructură de turism de utilitate publică constituit din mai multe subzone: - o zonă verde cu lăţimea de un metru, care va servi la amplasarea reţelelor de utilităţi (apă, canalizare, LES); - zona amenajată pentru circulaţia pietonală, placată cu dale din granit; - fundaţie parapet. Lungimea totală pe care se vor execută lucrări este de aproximativ 4 km.
 
Zona de traseu turistic destinat circulaţiei pietonale va fi structurată astfel: - Dale din granit 8 cm; - Strat de nisip 5 cm; - 20 cm piatră spartă 25 - 63 mm împănată cu piatră spartă 15-25 mm; - 20 cm strat fundaţie piatră spartă mare 63-80 mm; - geotextil; - strat de pământ (material local din zona), grad de compactare 90 %.La limita traseului turistic spre spaţiul verde se vor amplasa rigole de colectare a apelor pluviale şi, în spatele rigolelor, borduri din granit cu lăţimea de 15 cm.
 
La începutul şi sfârşitul traseului turistic vor fi amplasate ronduri cu diametrul de 12 m. Zonele principale de circulaţie vor fi prevăzute cu locuri de odihnă. Iluminatul general se va realiza cu stâlpi de înălţime medie - 4m. Sunt prevăzute şi 20 de cişmele cu apă potabilă, care se vor amplasa la limita traseului turistic.Din valoarea totală estimată a contractului, cuantumul de 212330 lei fără TVA reprezintă lucrări diverse şi neprevăzute - procent de 0,99 % din valoarea totală estimată, fiecare ofertant urmând să cuprindă în preţul total ofertat şi suma alocată pentru "diverse şi neprevăzute", rezultată prin aplicarea procentului corespunzător – 0,99 % la valoarea ofertei sale.
 
Pentru acest contract s-au primit cinci oferte, la o valoare estimată totală de 21.429.080 de lei. Totalul contractului (fără TVA) este de 16.985.450,86 lei. 
 
A câştigat însă Asocierea SC DC Prod Plast SRL - SC 97 Electriconst SRL, cu sediul pe strada Liliacului nr. 9, bloc 4 SUD, Năvodari, judeţul Constanţa. Firma a fost înfiinţată în 2007, are un capital social de 200 de lei şi ca obiect de activitate „lucrări de tâmplărie şi dulgherie”. Asociat unic este Drăgoi Cristian, care este şi administrator al firmei.
 
SC 97 Electriconst SRL are sediul în municipiul Constanţa, pe strada Chiliei, nr. 6, Magazin Nr.15, Bloc 4B. Firma a fost înfiinţată în 1998, are un capital social de 6800 de lei şi un obioect de activitate bazat pe „lucrări de instalaţii electrice”. Acţionari sunt Frunză Costică şi Anca Niculae. Aceasta din urmă este şi administrator.
 
„Este o tipologie a comiterii unor fapte de corupţie. Am sesizat că în multe dosare care privesc fapte de achiziţii publice sau licitaţii trucate, există o relaţie între cei care deţin funcţii importante şi anumiţi oameni de afaceri. În anumite zone, în anumite oraşe, doar o anumită firmă caştigă întotdeauna licitaţiile, doar ea putea să cheltuiască banul public. În ultima perioadă, am observat că se interpun persoane apropiate funcţionarului public sau omului de afaceri, unii ştiu la ce sunt folosiţi, îşi folosesc conturile, anumite proprietăţi“, a declarat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu acordat ziare.com.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii