Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:53 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Unul dintre cei mai importanţi fizicieni ai secolului XX...

ro

18 Nov, 2014 00:00 2382 Marime text


Laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, danezul Niels Bohr, în urmă cu 52 de ani, s-a stins din viaţă, la Copenhaga, la vârsta de 77 de ani.


Al doilea dintre cei trei copii ai unei familii din Copenhaga, Niels Bohr şi-a obţinut doctoratul în 1911, cu o disertaţie despre teoria electronică a metalelor. Tatăl său a fost nominalizat de două ori la Premiul Nobel, iar fratele său, Harald, a fost un cunoscut matematician. A lucrat în educaţie în laboratorul Cavendish din Cambridge cu chimistul Joseph John Thomson, cel care a descoperit electronul. 
În 1913, Niels publică „Modelul structurii atomice“, prin care a introdus teoria conform căreia electronii orbitează în jurul nucleului. Trei ani mai târziu, devine profesor de fizică teoretică la Universitatea din Copenhaga. S-a ocupat şi de obţinerea de fonduri pentru realizarea Institutului Nordic pentru Fizică Teoretică, pe care l-a condus din 1920 până la moartea sa. Tot el este autorul „principiului complementarităţii“, conform căruia „lucrurile pot fi analizate individual, ca având proprietăţi aparent contradictorii. Amândouă punctele de vedere sunt adevărate, însă nu le putem percepe în acelaşi timp“.
Niels Bohr a luat parte la Proiectul Manhattan, în laboratorul secret Los Alamos din New Mexico. A fost distins de către guvern cu Ordinul Elefantului. Rolul său complex în dezvoltarea fizicii cuantice şi în determinarea structurii atomice reprezintă cea mai mare contribuţie a sa. În plan personal, a fost căsătorit cu Margrethe Norlund, cu care a avut şase copii.
 
Sursa foto: www.pardaphash.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii