Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:46 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Soprana Mariana Nicolesco...

ro

28 Nov, 2014 11:47 2754 Marime text
Soprana de origine română Mariana Nicolesco îşi sărbătoreşte ziua de naştere pe 28 noiembrie. Împlineşte, astăzi, vârsta de 66 de ani.
Originară din comuna Găujani, judeţul Giurgiu, Mariana a studiat muzica de la şase ani. Mama sa a înscris-o la clasa de vioară a Şcolii de Muzică din Braşov. Apoi, pentru o scurtă perioadă, a urmat cursurile Conservatorului din Cluj, transferându-se la Roma, după ce a obţinut o bursă la Conservatorul Santa Cecilia, unde a avut-o ca îndrumător pe Jolanda Magnoni.
A debutat la Teatrul Scala din Milano, în opera „La Vera Storia”, de Luciano Berio, ulterior, a concertat pe marile scene ale lumii. Un studiu publicat în 2003 arată că, în istoria Teatrului alla Scala din Milano, Mariana Nicolesco este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute. Potrivit Wikipedia, a apărut în teatrele din Viena, Paris, Monte Carlo, Chicago, Los Angeles, Barcelona şi multe altele.
În anul 1989, a revenit în România, iar doi ani mai târziu, a susţinut primul concert în faţa publicului român, în Bucureşti. Soprana este membră de onoare a Academiei Române, iar mai multe universităţi i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa. De asemenea, i-a fost conferit Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Mare Cruce, „pentru merite excepționale, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră”.
 
Sursa foto:  www.jurnalspiritual.eu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii