Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 67 de ani de când Regele Mihai a fost obligat să abdice

ro

30 Dec, 2014 09:49 1585 Marime text
Începând cu 1944, Regele Mihai se opune instaurării autorităţilor comuniste, refuzând să semneze decretele guvernului. La data de 30 decembrie 1947, sub ameninţări, a fost obligat să abdice, iar în aceeaşi zi, a fost proclamată Republica Populară.
 
În şedinţa extraordinară din 30 decembrie 1947, Petru Groza a declarat: „Monarhia era o piedică serioasă în calea dezvoltării poporului nostru şi (...) poporul a făcut azi un divorţ şi decent, şi elegant de monarhie. (...) Vom îngriji ca fostul rege să plece liniştit pentru ca nimeni să nu poată avea un cuvânt de reproş pentru acela care, înţelegând glasul vremurilor, s-a retras". Pe 3 ianuarie 1948, Regele Mihai a fost silit să părăsească ţara.
 
În exil, şi-a întemeiat o familie cu Principesa Ana de Bourbon-Parma, cu care are cinci fete. Până la finalul anului 1948, au locuit lângă Florenţa, în locuinţa Reginei Elena, iar din 1949, la Lausanne, unde se naşte prima sa fiică, şi apoi în Anglia. Ulterior, s-au mutat la Versoix, un mic oraş de pe malul lacului Geneva, iar din 2004, locuiesc la Aubonne, în Elveţia.

La trei ani după Revoluţia din 1989, prin care a fost înlăturat guvernul comunist, noul guvern i-a permis Regelui Mihai să revină în ţară, pentru a participa la prăznuirea Sfintelor Paşti, fiind întâmpinat de populaţie cu o simpatie deosebită.
 
Sursa foto: www.timpul.md
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii