Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:31 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 12 iunie, Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud şi câştigător al Premiului Nobel pentru Pace, a fost condamnat la închisoare pe viaţă (galerie foto)

ro

12 Jun, 2014 00:00 2039 Marime text
Astăzi se împlinesc 50 de ani de când „părintele naţiunii“, aşa cum era numit Nelson Mandela de sud-africani, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, pentru lupta dusă împotriva regimului de apartheid.

Prima parte din pedeapsă a ispăşit-o la Robben Island, într-o celulă formată doar dintr-un sac de dormit şi o găleată. La începutul detenţiei, Mandela avea dreptul la o scrisoare o dată la şase luni. De la Robben Island, a fost mutat la închisoarea Pollsmoor, din Capetown, unde a stat patru ani, urmând să fie eliberat din închisoarea Victor Verster, în 1990, la cererea preşedintelui de Klerk.
În timpul celor 27 de ani de închisoare, Mandela a primit din partea guvernului numeroase oferte de a fi eliberat, fiind însă condiţionat să nu mai militeze pentru drepturile persoanelor de culoare şi pentru egalitatea rasială. A refuzat aceste oferte, iar după eliberare, şi-a continuat cauza.
Mandela s-a născut în satul Mviza din Africa de Sud şi a primit numele de Rolihlahla, care înseamnă „trăgând o ramură de pe copac“ sau „care creează necazuri“.

La 22 de ani, a fugit de acasă, deoarece nu a dorit să se supună unei căsnicii aranjate.
Deşi a crescut într-un mediu rural modest, acest lucru nu l-a împiedicat să urmeze Dreptul la Universitatea Wits, şi, alături de Oliver Tambo, să pună bazele primei firme de avocatură deţinute de persoane de culoare, Mandela & Tambo.
În anul 1993, a fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace, iar un an mai târziu, a devenit primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.
În timpul vieţii, Mandela a fost distins cu peste 250 de premii, decoraţii şi alte distincţii onorifice. După ce s-a retras din politică, a continuat să se implice în diverse campanii umanitare.
Nelson Mandela a încetat din viaţă în anul 2013, după o lungă luptă cu infecţiile respiratorii. Suferea şi de tuberculoză, boală pe care a contactat-o în timpul detenţiei din închisoarea Robben Island.
Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de naştere a lui Nelson Mandela, 18 iulie, drept Ziua Internaţională Nelson Mandela.
 
Sursa foto: telusers.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii