Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Johnny Răducanu, un simbol al muzicii româneşti de jazz... (video)

ro

01 Dec, 2014 00:00 3007 Marime text
Pe 1 decembrie 1931, la Brăila, într-o familie cu tradiţii muzicale de peste 300 de ani, s-a născut Johnny Răducanu - contrabasist, pianist, compozitor. Astăzi, ar fi împlinit 83 de ani.
 
Considerat un „monstru sacru” al muzicii de jazz din România, Răducan Creţu, pe numele său real, încă de la vârsta de 19 ani, s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas. A urmat studii muzicale la Iaşi şi la Cluj, pentru ca apoi să urmeze Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Între anii 1957 şi 1971, a fost membru al orchestrei Casei de discuri „Electrecord”, iar din 1971, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
Supranumit de Leonard Feather „Mr. Jazz Of Romania”, Johnny Răducanu a fost admirat atât în ţară, cât şi în străinătate. Artistul a susţinut numeroase turnee peste hotare: în Belgrad, Olanda, Germania, Spania, Franţa, Grecia, Statele Unite. Ca o recunoaştere a talentului său, în 1987, a fost numit membru de onoare al Academiei Louis Armstrong din New Orleans.
De-a lungul carierei, a lansat mai multe albume, dintre care amintim „Jazz în ţara mea”, „Confesiuni”, „Jazz blestemat”. „Autumnala”, „Oltul povestind” „Valse Nostalgique” sunt doar câteva dintre piesele maestrului. În ultimii ani din viaţă, Johnny Răducanu şi Ion Caramitru au susţinut spectacolul de poezie şi muzică „Dialoguri şi fantezii în jazz”.
Johnny Răducanu s-a stins din viaţă în anul 2011. Artistul a lăsat în urmă o carieră impresionantă, creaţii muzicale şi concerte de neuitat.
 
Sursa foto: www.johnnyraducanu.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii