Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:48 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 26 decembrie, poetul Radu Stanca...

ro

26 Dec, 2014 00:02 3168 Marime text
La data de 26 decembrie 1962, în urma unei crize pulmonare acute, regizorul, dramaturgul şi poetul Radu Stanca s-a stins din viaţă, la vârsta de 42 de ani.
 
Originar din Sebeş, Radu Stanca s-a născut pe 5 martie 1920, într-o familie cu tradiţii intelectuale. A urmat cursurile Liceului „G. Bariţiu”, iar din această perioadă datează debutul poetic. În 1938, se înscrie la Facultatea de Litere şi Filosofie, pe care o continuă la Sibiu. Îşi ia licenţa „magna cum laude”, cu o dizertaţie despre „Problema cititului – Contribuţii la estetica fenomenului literar”, publicată în revista „Transilvania”.
Dintre poeziile scrise de Radu Stanca amintim „Arhimede şi soldatul”, „Numai noaptea”, „Cea mai frumoasă floare”, „Fata şi zmeul”, „De ce dai voie vântului”, „Frunzele (Elegie de toamnă)”.
În 1947, potrivit Wikipedia, obţine Premiul „Sburătorul”, pentru piesa de teatru „Dona Juana”, iar în 1951, se căsătoreşte cu actriţa Dorina Ghibu. Trei ani mai târziu, se naşte unicul său fiu, Barbu.
În decursul vieţii, Radu Stanca a colaborat la „Tribuna”, „Steaua”, „Contemporanul”, cu poezii şi articole despre arta spectacolului.

Sursa foto: www.rfi.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii