Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:38 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Împăratul roman Nero s-a sinucis într-o zi de 9 iunie

ro

09 Jun, 2014 12:34 4304 Marime text
Pe 9 iunie, împăratul Nero, cel despre care se spune că ar fi dat foc Romei, s-a înjunghiat în gât cu ajutorul lui Epafroditus, secretarul său personal, exclamând „Ah, ce artist piere odată cu mine”.
Nero s-a născut în Antium, într-o familie importantă, mama sa, care a exercitat o mare influenţă asupra acestuia, era sora lui Caligula.
Pe parcursul vieţii, Nero a fost căsătorit de mai multe ori. Una dintre soţii, Octavia, a fost acuzată de fals adulter şi ucisă. Poppaea, o altă soţie, a fost bătută de Nero, deşi era însărcinată, până a încetat din viaţă.
În 64, Roma a fost devastată de un imens incendiu, despre care se spune că a fost ordonat chiar de Nero. Împăratul roman a aruncat vina asupra creştinilor, care au crucificaţi şi arşi. Sfinţii Petru şi Pavel s-au numărat printre victimele persecuţiei.
La un an de la incendiu, în timpul Jocurilor de la Circus Maximus, ofiţerii din garda imperială, conduşi de Gaius Calpurnius Piso, au eşuat în planul lor de a-l ucide pe Nero. Împăratul roman a ordonat moartea acestora. Până şi Seneca, un important filosof, care scria discursurile lui Nero, a fost obligat să se sinucidă.
Relaţiile dintre Nero şi Senat s-au înrăutăţit, iar după o serie de revolte, Nero a fugit, pe 8 iunie, fiind abandonat de servitori şi de comandantul Nymfidius Sabinus. Deoarece soldaţii urmau să-l aresteze, Nero a ales să se sinucidă, la vârsta de 30 de ani.

Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii