Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:14 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Gellu Naum, cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist...

ro

29 Sep, 2014 13:13 3258 Marime text
În anul 2001, pe 29 septembrie, la Bucureşti, cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist, Gellu Naum, s-a stins din viaţă, la vârsta de 86 de ani.
Fiul poetului Andrei Naum, mort în luptele de la Mărăşeşti, şi al Mariei Naum, a început să scrie versuri în urma unui pariu. A debutat cu două poezii în revista „Cuvântul”. În 1935, când frecventa cursurile Universităţii de la Bucureşti, a fost percheziţionat şi arestat deoarece scria „parole cu caracter subversiv” pe zidurile caselor. Îşi continuă cursurile la Paris, unde pregăteşte o teză de doctorat despre Pierre Abelard.
În anul 1941, face parte dintr-un grup suprarealist român cu o activitate intensă. În anii '50 şi '60, a publicat mai multe cărţi de literatură pentru copii, dar şi literatură proletcultistă, cum ar fi volumul „Soarele calm”. A tradus opere ale autorilor Samuel Beckett, Stendhal sau Franz Kafka. Odată cu lansarea volumelor „Copacul-animal”, „Tatăl meu obosit” şi a romanului „Zenobia” , începe să fie recunoscut ca un scriitor important, fiind invitat să susţină lecturi publice în Germania, Franţa, Olanda şi Elveţia. În anul 1986, este distins cu Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din România pentru întreaga activitate literară.

www.gellunaum.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii