Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Figură centrală în mișcarea artistică modernă, Constantin Brâncuși...

ro

16 Mar, 2016 00:00 2441 Marime text


Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX, s-a stins din viaţă pe 16 martie 1957. Trei zile mai târziu, a fost înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris. Ulterior, a fost ales postum membru al Academiei Franceze.
 
Brâncuşi a iubit sculptura, care necesită, spunea el, „o confruntare nemiloasă între artist şi materialele sale”. Copilăria sa a fost marcată de perioade lungi petrecute în ateliere şi prăvălii. După ce a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova, a urmat Şcoala de Belle Arte din Capitală. În 1905, reuşeşte să intre la prestigioasa École nationale supérieure des Beaux-Arts.
 
Brâncuşi este autorul trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, din care fac parte lucrările „Coloana Infinitului“, „Poarta Sărutului“ şi „Masa Tăcerii“. Sculpturile sale se remarcă prin eleganţa formei şi utilizarea sensibilă a materialelor.  
 
Ziua sa de naştere a fost declarată, printr-o lege promulgată de Preşedintele României, sărbătoare naţională. Legea prevede că, pe 19 februarie, autorităţile administraţiei publice locale şi centrale pot organiza şi sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile. Drept urmare, anul acesta a fost pentru prima dată când s-a sărbătorit oficial.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii