Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:23 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Dostoievski, unul dintre cei mai importanţi scriitori ruşi...

ro

11 Nov, 2014 12:06 2482 Marime text
Pe 11 noiembrie 1821, s-a născut filozoful şi scriitorul rus Fyodor Dostoievski. De la o vârstă fragedă a început să citească basme şi legende scrise de autori ruşi şi nu numai. Şi-a pierdut mama când avea 15 ani şi a absolvit Institutul de Inginerie Militară Nikolaiev din Sankt Petersburg, la insistenţele tatălui său.
Primul său roman, „Oameni sărmani”, publicat în 1846, are un succes imens. Ulterior, operele sale au avut un efect profund asupra literaturii, filozofiei, psihologiei şi teologiei secolului al XX-lea. Cele mai importante scrieri ale sale sunt romanele „Crimă şi pedeapsă”, „Idiotul”, „Fraţii Karamazov” şi „Demonii”, nuvela „Însemnări din subterană”. Alături de Tolstoi, se numără printre principalii scritori care au aparţinut „vârstei de aur a literaturii ruse”.
În anul 1849, Dostoievski a fost condamnat la moarte, pentru participarea la mişcarea antiţaristă Cercul Petraşevski. A primit graţiere din partea țarului. Scriitorul rus se stinge din viaţă în anul 1881, pe piatra de mormânt sunt scrise următoarele cuvinte din Noul Testament: „Adevărat, adevărat zic vouă că dacă grăuntele de grâu, când cade în pământ, nu va muri, rămâne singur; iar dacă va muri, aduce multă roadă.”
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii