Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:22 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Chopin, al cărui talent muzical a depăşit epoca sa...

ro

17 Oct, 2015 00:00 1695 Marime text
În noaptea de 16 spre 17 octombrie, în 1849, Frédéric Chopin s-a stins din viaţă, epuizat de o boală mai veche de plămâni. Deşi a apărut doar de 30 de ori în fața publicului, s-a remarcat drept unul dintre cei mai prolifici şi influenţi compozitori de muzică pentru pian.
 
A fost fiul profesorului Nicolas Chopin şi al Justynei Krzyzanowska. Prima lecţie de pian a primit-o din partea surorii mai mare. Deşi a fost considerat un copil minune în ţara natală, Chopin a plecat spre Paris când avea 20 de ani. În capitala franceză și-a consolidat reputația ca interpret, profesor și compozitor.
 
Stilul lui se remarcă prin complexitatea tehnică şi prin profunzimea nuanței și a expresivității. Utiliza des aşa-zisa tehnică rubato, care consta într-o abatere fină de ritm, încetinind anumite măsuri și accelerând altele, astfel încât tempoul de bază al piesei muzicale nu se schimbă. Nu interpreta aceeași compoziție niciodată la fel.

Peste 230 de lucrări ale compozitorului au supraviețuit timpului, în timp ce manuscrisele și lucrările din primii ani ai copilăriei au fost pierdute. În memoria geniului lui Frédéric Chopin, la fiecare cinci ani, la Varșovia se desfăşoară Concursul Internațional de Pian Frédéric Chopin.
 
Talentul muzical ieșit din comun al lui Chopin a devansat epoca sa. În amintirea lui s-au fondat mai multe societăți muzicale care îi poartă numele.
 
Sursa foto: huffingtonpost.com
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii