Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:06 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Artista de muzică populară şi romanţe Ioana Radu... (video)

ro

17 Feb, 2015 12:51 3905 Marime text
Cântăreața de muzică populară şi romanţe Ioana Radu s-a născut pe 17 februarie 1917, la Bucureşti. A fost, potrivit Wikipedia, sora cântăreţei Mia Braia şi a doua femeie motociclist din România.
Ioana Radu a studiat la Liceul „Elena Cuza” din Craiova, unde profesoara de muzică Elena Simionescu a ajutat-o să-şi cultive dragostea pentru cântecul lăutăresc și mai ales pentru romanță. A cântat prima oară la Radio pe 30 aprilie 1939, într-un program de muzică uşoară cu Petre Alexandru şi Mia Braia, cu numele de Jana Radu.
După ce se bucură de succes, ajunge la Ploieşti unde cântă la restaurantul „Azuga” timp de şase luni. De trei ori pe săptămână, revenea în București, pentru a susține „micro-recitaluri” la Radio. În 1947, cântă împreună cu Maria Tănase, Rodica Bujor, Ion Luican, Petre Gusti şi Nicu Stoenescu, la sărbătorirea a 40 de ani de carieră a compozitorului Grigoraș Dinicu, la Ateneul Român.
În anul 1961, a fost implicată într-un accident de circulație, artista rănindu-se grav la picioare, rămânând cu sechele pe viață. Şase ani mai târziu, ca un omagiu adus publicului, mai susţine trei spectacole în Timișoara, Arad și Cluj-Napoca.
Prin Decretul nr. 3 din 13 ianuarie 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, Ioanei Radu i s-a acordat titlul de Artist al Poporului,„pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii și artelor plastice”. 
Ioana Radu s-a stins din viață pe 19 septembrie 1990.
 
Sursa foto: cultural.bzi.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii