Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Actorul Octavian Cotescu...

ro

22 Aug, 2014 09:51 8083 Marime text
În urmă cu 29 de ani, actorul Octavian Cotescu, care a jucat în peste 50 de filme, dar şi în piese de teatru, alături de actori precum Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Ştefan Bănica, Victor Rebengiuc, se stingea din viaţă.
Născut pe 14 februarie 1931, la Dorohoi, Botoşani, Octavian Cotescu a început să joace teatru încă din liceu. Studiile liceale le-a făcut la Iaşi, unde a absolvit şi Conservatorul de Artă Dramatică, după care a fost repartizat la Teatrul Bulandra din Bucureşti, unde a debutat în piesa lui Ostrovski, „Pădurea”, în 1951.
În activitatea sa de actor, se pot număra multe filme artistice, piese de teatru, teatru de televiziune, dar şi teatru radiofonic. Dintre filmele în care a jucat, amintim „Secretul lui Bachus”, „Eu, tu, şi… Ovidiu”, „Iarna bobocilor”, „O scrisoare pierdută”, „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Operaţiunea Monstrul”.
În paralel cu activitatea de scena, Octavian Cotescu a fost profesor universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" din Bucureşti, unde a ocupat şi funcția de rector în perioada 1981-1985. Printre cei mai buni studenţi ai lui se numără Horaţiu Mălăele, Stelian Nistor, Dan Condurache, Maria Ploae.
În ceea ce priveşte viaţa personală, Octavian Cotescu a fost căsătorit cu actriţa Valeria Seciu.
 
Sursa foto: cinemagia.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii