Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:35 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că...? Se împlinesc 155 de ani de la punerea în funcţiune a ceasului Big Ben

ro

31 May, 2014 00:08 1692 Marime text
Astăzi se împlinesc 155 de ani de la prima bătaie a celebrului ceas Big Ben, devenit ulterior unul dintre cele mai importante simboluri ale Londrei. Big Ben face parte din turnul de nord al Palatului Westminster din Londra, care are o înălţime de 96,3 metri. Primii 61 de metri ai turnului sunt clădiţi din piatră, în timp ce restul sunt construiţi din oţel.
Big Ben este format din patru cadrane, iar mecanismul său cântăreşte cinci tone. Cadranele ceasului, poleite cu aur masiv, sunt fixate pe o ramă din fier, cu un diametru de şapte metri şi suportă 312 piese din sticlă opală. La baza fiecărui cadran sunt scrise, cu majuscule, în limba latină, cuvintele: „Domine Salvam Fac Reginam Nostram Victoriam Primam“. În traducere, „O, Doamne, ai grijă de regina noastră, Victoria I“. 
Clopotele Big Ben anunţă ora exactă la fiecare 15 minute, iar limba care indică minutele măsoară 14 metri lungime. 
Conform unor britanici, numele vine de la un boxer cunoscut la acea vreme, Benjamin Caunt, în timp ce alţii susţin că denumirea provine de la Benjamin Hall, cel care a comandat instalarea sa, în secolul al XIX-lea.
Big Ben a fost proiectat de către Augustus Charles Pugin, care, la scurt timp după terminarea proiectului, a înnebunit şi a murit.
Deşi este una dintre cele mai importante atracţii turistice din lume, interiorul turnului nu este deschis turiştilor, doar cetăţenii britanici putând face un tur, planificat cu multe zile înainte. Pentru a ajunge în vârf, vizitatorii trebuie să urce 334 de trepte, deoarece turnul nu are lift.
Pe 5 august 1976, Big Ben a fost scos din funcţiune pentru o perioadă mai mare de timp, din cauza unei defecţiuni majore.

Sursa foto: wall.alphacoders.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii