Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:17 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc zece ani de la moartea scriitorului Alexandru Paleologu

ro

02 Sep, 2015 00:00 1538 Marime text
Astăzi, se împlinesc zece ani de la moartea lui Alexandru Paleologu, scriitor, eseist, critic literar, diplomat. A murit la Bucureşti, la vârsta de 86 de ani.
 
Născut într-o veche familie nobilă, care îşi are rădăcinile în Imperiul Bizantin, Alexandru Paleologu a studiat Dreptul la Universitatea din Bucureşti. Timp de doi ani, a fost ataşat la Ministerul Regal al Afacerilor Externe al României.
 
Între anii 1950 şi 1956, urmărit de Securitate, a trăit ascuns, sub un nume fals, la Câmpulung, unde l-a cunoscut pe C. Noica, care l-a determinat să îi aprofundeze pe Platon, Goethe, Kant şi Heidegger. În 1959, Alexandru Paleologu a fost arestat şi condamnat, din motive politice, la 14 ani de muncă silnică. După opt ani, este eliberat, datorită unui decret de graţiere.
 
Cartea de debut, "Spiritul şi litera", i-a apărut când avea 51 de ani, fiind primită cu interes de critica literară. A doua, "Bunul-simţ ca paradox", a înregistrat un succes şi mai mare. Dintre alte lucrări scrise de el amintim "Alchimia existenţei. Eseuri şi portrete", "Moştenirea creştină a Europei", "Breviar pentru păstrarea clipelor".
 
După Revoluţia din 1989, este numit Ambasadorul României în Franţa şi apoi demis, din cauza crezurilor sale pro-monarhiste. Ulterior, devine membru al Partidului Alianţei Civice, înfiinţat de Nicolae Manolescu.
 
Paleologu se numără printre puţinii intelectuali români care, după ce a colaborat cu Securitatea, a recunoscut încă dinainte de 1989 acest lucru, fiind primul caz de asumare publică a colaborării.
 
În anul 2000, în cadrul unei ceremonii la Ateneul Român, i-a fost înmânat Premiul de Excelenţă.
 
Sursa foto: crocpress.wordpress.com (Constantin Ciocan)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii