Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:35 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Prima expoziţie a pictorului spaniol Pablo Picasso la Paris...

ro

24 Jun, 2015 00:00 5186 Marime text
Pe 24 iunie 1901, avea loc prima expoziţie de pictură a spaniolului Pablo Picasso, la Paris, la o galerie de pe strada Lafitte. Avea 19 ani. În prezent, lucrările lui ar putea umple un muzeu.
 
Picasso s-a născut în Malaga, ca fiu al pictorului José Ruiz Blasco şi al Mariei Picasso y López. Potrivit datinii spaniole, a primit la botez un şir lung de prenume, astfel, numele său întreg era Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso López. Numele lui face referire la prieteni de familie şi sfinţi.
 
Un artist complex, despre care se zvonea că putea picta trei pânze pe zi, Picasso s-a folosit de toate mijloacele pentru a se manifesta creativ - creion, acuarelă, vopsele de ulei, cărbune, metal, resturi colectate din tomberoane. A spart definitiv convențiile stilului iluzionist și figurativ, dominant încă din perioada Renașterii. Opera lui Picasso este o oglindă ce permite urmărirea artei în secolul al XX-lea şi, totodată, viața particulară a artistului.

„Guernica” şi „Acrobatul şi micul arlechin”, două dintre capodoperele artistului

Picasso a pictat „Guernica” la Paris, în anul 1937. Pe lângă valoarea artistică de necontestat, în spatele picturii se află un important eveniment istoric, şi anume Bombardamentul de la Guernica, un teritoriu sacru şi locul în care conducătorii îşi depuneau jurămintele. Pablo Picasso a transpus emoţia atacului într-un mod inedit, artistul având capacitatea de a contura o imagine abstractă pentru a evidenţia durerea unor persoane nevinovate şi aflate în faţa unei tragedii. Din acest motiv, „Guernica” a devenit una dintre cele mai importante lucrări ce tratează tema războiului.
O altă capodoperă a artistului este „Acrobatul şi micul arlechin” („Acrobate et jeune arlequin”). Pictura a fost una dintre multele pe care Adolf Hitler le-a vândut în 1939, în procesul lui de „a curăţa” Germania de „imaginile perturbatoare” realizate de artişti precum Pablo Picasso.
 
Sursa foto: huffingtonpost.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii