Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:19 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Émile Zola, autorul manifestului „J'accuse”...

ro

02 Apr, 2015 10:09 2755 Marime text
Pe data de 2 aprilie 1840 s-a născut romancierul francez Émile Zola, teoreticianul şi promotorul naturalismului şi autorul manifestului „J'accuse”, important în celebra afacere Dreyfus.  
 
Émile Édouard Charles Antoine Zola, pe numele lui complet, este originar din Paris. Pasionat de literatură, în clasa a şasea, compune un roman despre cruciade, iar prietenii lui din copilărie sunt primii săi cititori. 

În anul 1864, publică prima carte „Poveştiri pentru Ninon”, dar şi numeroase articole de critică în diferite ziare şi reviste. În afară de critică literară, artistică sau dramatică, Zola publică în presă sute de povestiri şi toate romanele sale, printre care se numără „Thérèse Raquin”,  seria „Rougon-Macquart” formată din 20 de romane.
 
Pentru celebra scrisoare „J'Accuse", în care dezvăluie o manevră politică şi militară în cazul de trădare al lui Alfred Dreyfus, este dat în judecată şi condamnat. Din acest motiv, a petrecut un an în exil.

Zola a murit la Paris, pe 29 septembrie 1902, din cauza unei intoxicaţii cu monoxid de carbon cauzată de un coş de fum blocat.
 
Sursa foto: famousauthors.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii