Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Domnitorul Alexandru Ioan Cuza s-a stins din viaţă la doar 53 ani

ro

15 May, 2015 00:00 2400 Marime text
După şapte ani de exil, Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Moldovei şi al Ţării Româneşti, murea la Heidelberg, pe 15 mai 1873, la numai 53 de ani. Trupul neînsufleţit al domnitorului a fost adus în ţară şi înmormântat la castelul de la Ruginoasa, conform dorinţei sale, ulterior fiind reînhumat la Biserica „Trei Ierarhi” din Iaşi.
 
Alexandru Ioan Cuza s-a născut la Bârlad, tatăl lui provenea dintr-o veche familie de boieri mici şi mijlocii din judeţul Fălciu, astăzi, judeţul Vaslui, iar mama sa avea origini fanariote. Primele studii le-a urmat la Iaşi, unde i-a avut drept colegi de învăţătură pe Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu, cu care, mai târziu, a împărţit idealul de realizare a unui stat românesc puternic. De asemenea, a urmat studii universitare de Drept şi Medicină, pe care însă nu le-a finalizat.

Dubla alegere a lui Cuza ca domn al Principatelor

La data de 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar pe 24 ianuarie 1859, şi al Ţării Româneşti. Aceste alegeri, apropierile culturale şi economice dintre Moldova şi Ţara Românească, precum şi deznodământul războiului Crimeii au creat un context favorabil pentru înfăptuirea unirii celor două principate.

După realizarea acestui mare vis, alături de Mihail Kogălniceanu, Cuza a pus bazele unui cadru modern de dezvoltare a ţării, prin iniţierea unor reforme interne, precum reforma agrară şi reforma învăţământului, domnitorul român dorind o apropiere faţă de nivelul de dezvoltare al ţărilor occidentale.

Domnitorul român, obligat să părăsească ţara

Cu toate acestea, împotriva domniei lui Cuza au apărut nemulţumiri. În 1866, „monstruoasa coaliţie” formată mai ales din marii latifundiari şi oameni de afaceri, având şi sprijinul unei părţi a armatei, îl obligă pe Cuza să abdice, pe 23 februarie. Domnitorul părăseşte Bucureştiul două zile mai târziu. Unirea a fost consolidată prin aducerea la putere a principelui Carol de Hohenzollern.

În 1866, a fost înlăturat de la tron, iar unirea a fost consolidată prin aducerea la putere a principelui Carol de Hohenzollern. Constituţia adoptată în 1866 a denumit noul stat România. Cuza și-a petrecut restul vieţii în exil, în oraşe precum Paris, Viena şi Florenţa. Deşi Cuza a dorit întotdeauna să revină în ţară, principele Carol a considerat că această vizită nu este oportună din cauza situaţiei politice.

Sursa foto: historia.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii