Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:29 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

583 de ani de la moartea Ioanei d’Arc

ro

30 May, 2014 09:15 1910 Marime text
În urmă cu 583 de ani, se stingea din viaţa una dintre cele mai emblematice şi controversate figuri ale Franţei, Ioana d’Arc.
Ioana d’Arc s-a născut la Domremy, într-o familie modestă. La vârsta de 13 ani, mărturisea că a văzut o lumină şi a auzit o voce divină care i-a şoptit: „Ioana, vino în ajutorul regelui Franţei şi îi vei reda regatul”.
La începutul secolului al XV-lea, Franţa era invadată de englezi. Ioana decide să asculte „vocile”, auzite doar de ea, după ce este martoră la violarea şi uciderea surorii ei, Catherine, de către soldaţii englezi.
La 16 ani, pleacă spre Chinon, către rege, cu o mică escortă, şi reuşeste să traverseze ţara, devastată de englezi, fără nicio piedică. La Chinon, Ioana a fost interogată timp de trei săptămâni de teologi şi clerici care doreau să descopere dacă spune adevărul.
Ioana spulberă orice îndoială, când moaşele confirmă că este virgină, după cum pretindea. „Dată fiind necesitatea, regele putea foarte bine să fie ajutat de ea”, au concluzionat teologii şi clericii.
Conform legendei, peste cinci zile de la intrarea Ioanei în oraş, cade unul dintre forturile construite de englezi pentru blocarea Orleansului. La 7 mai, convinge şefii militari francezi să ordone asaltul unei noi fortificaţii, care stopa accesul pe podul Loarei. Se înregistrează un alt succes pentru Franţa. Ioana d'Arc vrea să profite de victorii şi să continue lupta. Însă regele Carol al VII-lea semnează un acord cu anglo-burgunzii pentru încetarea ostilităţilor.
Ioana participă la o serie de lupte fără glorie şi este făcută prizonieră de către un cavaler burgund. Vrea să evadeze, dar este vândută regelui Angliei, care o închide la Rouen. Semnează printr-o cruce actul de abjurare, pe care îl retractează două zile mai târziu, susţinând că nu ştia ce conţine.
La 30 mai, este arsă pe rug, în piaţa din Rouen, convinsă că şi-a îndeplinit misiunea. Ioana d’Arc este canonizată în 1921, când în fruntea Franţei se afla o putere de dreapta. De-a lungul anilor, Ioana d’Arc a inspirat numeroase legende şi cântece.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii