Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Verbina, plantă cu efecte benefice asupra sistemului nervos

ro

03 Oct, 2014 00:00 3858 Marime text
Originară din Europa, nordul Africii și Asia, verbina este o plantă perenă, cunoscută pentru proprietățile sale medicinale, care o recomandă în tratamentul mai multor afecțiuni. Această plantă creşte în sol arid, la munte, pe câmpuri sau pe marginile drumurilor, şi conține substanțe saponozide şi amare, taninuri, mucilagii, substanțe iridoide, adenozină, betacaroten, citral, acid ursolic, verbenin, verbenalină şi aucubină.
 
În scop terapeutic, se utilizează florile, frunzele, lăstarii și tulpina. Verbina are efecte benefice asupra sistemului nervos, fiind indicată în cazuri de stres, nervozitate şi depresie. Datorită proprietăţilor analgezice și antiinflamatorii, este utilizată în tratamentul durerilor de cap, migrenelor, nevralgiilor provocate de lumbago sau sciatică, durerilor intercostale şi de dinți, junghiurilor, gutei, loviturilor, contuziilor, durerilor reumatismale şi de ochi.
 
De asemenea, verbina este recomandată și în tratamentul plăgilor, abceselor şi ulcerațiilor, deoarece are efecte cicatrizante, calmante, antiinflamatorii și astringente. Verbina reduce hipertensiunea arterială şi tratează insomnia. Totodată, are efecte benefice în cazuri de răceală, gripă, tuse, fiind eficientă şi în tratamentul afecțiunilor urinare, în litiază și hematurie. Mugurii verbinei au efecte diuretice, antireumatice, antipiretice, analgezice, calmante şi de stimulare a digestiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii