Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:01 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPU s-a transformat, ieri, în fortăreaţă Un pacient constănţean suspectat de Ebola a pus pe jar autorităţile (galerie foto)

ro

31 Oct, 2014 00:00 1844 Marime text
Alertă maximă, ieri, în Constanţa! Un pacient de circa 60 de ani, întors recent din Nigeria, unde a lucrat ca inginer pe o platformă petrolieră, a solicitat ambulanţa după ce a început să facă febră puternică. Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Constanţa au declarat că pacientul a fost dus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa.
 
Conducerea unităţii spitaliceşti, cea a Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, dar şi cea a Direcţiei de Sănătate Publică au refuzat să facă alte declaraţii. Mai mult, surse din Ministerul Sănătăţii au declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că pacientul este izolat în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi este supravegheat de medici care poartă costume speciale. De altfel, ieri seara, Unitatea de Primiri Urgenţe s-a transformat în fortăreaţă, dată fiind alerta de suspiciune cu Ebola. Toate cadrele medicale purtau echipament corespunzător, iar pacienţii care aveau nevoie de îngrijiri medicale intrau prin altă cale de acces în Unitatea de Primiri Urgenţe. Ulterior, medicul Cătălin Grasa, directorul de cercetare medicală din cadrul unităţii sanitare constănţene, a declarat că pacientul suspectat de Ebola suferă, de fapt, de malarie.

 Ce este virusul Ebola

 Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până la 1 octombrie, epidemia de Ebola s-a soldat cu 3.439 de morţi în Africa de Vest, din 7.478 de cazuri înregistrate în cinci ţări (Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal). Ebola distruge aceleaşi celule ca şi cele ţintite de HIV, dar este mult mai agresiv. Dacă aţi călătorit în zonele în care s-a manifestat boala, riscul de a fi expus la virusul Ebola este mic, cu excepţia cazului în care aţi avut contact direct cu fluide corporale care provin de la persoane sau animale infectate, în viaţă sau decedate.

 Simptomele virusului Ebola

 Temperatura ridicată, dureri de cap şi un gât iritat sunt primele semne că virusul Ebola intră în corp, atacând celulele sistemului imunitar şi lăsând în acelaşi timp impresia că este vorba de o răceală banală. Pe măsură ce boala progresează, ochii victimelor se înroşesc, pentru că vase mici de sânge se sparg, provocând sângerare din ochi, urechi, gură şi alte orificii. Virusul distruge aceleaşi celule ca şi cele ţintite de HIV, dar infecţia cu Ebola este mai agresivă, eliminând celulele din sistemului imunitar aflate în formare. Perioada de incubare a virusului este cuprinsă între două şi 21 de zile, crescând riscul extinderii bolii. Virusul are o rată de deces de 90 la sută şi este extrem de contagios. O persoană bolnavă va suferi de dureri în tot corpul, durere abdominală cronică şi vomă. O iritaţie apare apoi pe trunchi, extinzându-se rapid către cap, mâini şi picioare. În doar câteva zile, pacientul ajunge la punctul critic - momentul în care fie începe să îşi revină, fie trece în faza fatală, febra hemoragică. Sistemul imunitar al corpului se întoarce împotriva lui. Mici vase de sânge se sparg, cauzând sângerări spontane din ochi, gură, urechi, dar şi sângerări interne, cel mai probabil în tractul gastrointestinal şi alte organe.

 Cum ne putem proteja

 Există o serie de măsuri care pot fi luate pentru a elimina riscul infectării cu virusul Ebola. Printre acestea se numără evitarea contactului direct cu sânge sau fluide corporale provenite de la un pacient sau de la un cadavru, precum şi cu obiecte care ar fi putut fi contaminate (haine, lenjerie de pat, echipament medical). Se recomandă evitarea contactului cu animale sălbatice, vii sau moarte, consumul de vânat, locurile care ar putea fi populate de lilieci, precum peşteri, adăposturi izolate sau zone miniere. De asemenea, contactul sexual neprotejat cu persoane aflate în convalescenţă, timp de trei luni de la recuperare, nu este recomandat. Spălarea regulată pe mâini cu săpun sau soluţii antiseptice este obligatorie, precum şi spălarea la maşină a hainelor contaminate cu fluide. De menţionat că virusul Ebola supravieţuieşte numai pentru scurt timp pe suprafeţe expuse la soare sau care s-au uscat. În schimb, virusul poate supravieţui mai mult timp pe haine sau materiale care au fost pătate cu sânge sau alte fluide corporale. Ebola nu se transmite prin aer, ca gripa, din acest motiv, contactul normal, în locuri publice, cu persoane aparent sănătoase, nu duce la transmiterea bolii. De asemenea, ţânţarii nu transmit virusul Ebola.

Ce este malaria?

Pe pagina de Internet a Centrului Medical de Diagnostic și Tratament "Dr. Victor Babeș" găsim următoarele informații utile cu privire la malarie.
Malaria este o boală infecțioasă des întâlnită în multe zone tropicale și subtropicale. În lipsa măsurilor corespunzatoare de prevenire și tratament, malaria poate evolua către deces.

Care este cauza malariei?

Malaria este determinată de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium.
Parazitul malariei este transmis prin înțepătura femelei țânțarului anofel, în principal între amurg și zori. Femela țânțarului anofel este de dimensiuni mai mici decat masculul, intrând ușor în încăperi prin plase și crăpături.

Cum se manifestă malaria?

În principal, malaria se manifestă prin febră apărută la șapte zile de la prima posibilă expunere sau la trei luni (mai rar mai târziu) de la ultima posibilă expunere. Orice febra apărută la mai puțin de șapte zile de la o posibilă expunere nu este cauzată de malarie.
Există forme mai severe de malarie determinate de Plasmodium Falciparum care se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree și dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienței de organ, cum ar fi insuficiența renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolență, comă și deces.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii