Pentru perioada Paştelui
informaţii utile, tradiţii, program magazine
19:49 21 07 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Sănătate Vitamina C, un redutabil inamic pentru numeroase boli

ro

24 May, 2016 00:00 714 Marime text
 

Vitamina C, una dintre vitaminele indispensabile organismului, este considerată în prezent cel mai redutabil inamic al tuturor bolilor. Are puternice proprietăţi antioxidante, antiinfecţioase, antibacteriene şi antitoxice. Vitamina C întăreşte sistemul imunitar şi luptă eficient împotriva oricăror agenţi patogeni şi paraziţi, ajută celulele să se reînnoiască în mod permanent, previne apariţia anumitor tipuri de cancer şi favorizează asimilarea fierului de către organism. De asemenea, măreşte rezistenţa vaselor de sânge, ajută la formarea globulelor roşii, a dinţilor şi a oaselor. Tot vitamina C reglează nivelul glicemiei şi al colesterolului, detoxifică organismul şi stimulează producţia de anticorpi.
 
De asemenea, consumul mărit de alimente bogate în vitamina C previne bolile cardiovasculare, combate oboseala, în special cea cronică, stresul şi stările depresive. Printre cele mai bogate surse naturale de vitamina C se numără fructele (măceşe, cătină, coacăze negre, kiwi, lămâi, portocale, mango, căpşuni, coacăze roşii, pepene galben, mandarine, ananas, kaki, zmeură, afine, mure, gutui, mere, avocado, banane) şi legumele (pătrunjel, ardei iute, broccoli, hrean, varză de bruxelles, conopidă, gulii, spanac, varză roşie, arpagic, cartof dulce, ridichi, praz, varză murată, dovlecei, usturoi, sfeclă roşie, anghinare, ceapă). Orice procedeu de încălzire (fierbere, coacere, prăjire) la peste 60 de grade inactivează vitamina C.

Ti-a placut articolul?

Comentarii