Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Cataracta - cauze, simptome şi prevenire

ro

05 Oct, 2014 00:00 2481 Marime text
Cataracta reprezintă o afecţiune oculară, ce constă în opacifierea cristalinului, fenomen care blochează drumul luminii către retină, cauzând tulburarea vederii. Printre cauzele apariţiei cataractei se numără vârsta înaintată, expunerea excesivă la razele ultraviolete (lumina naturală puternică, sau expunerea artificială la saloane pentru bronzat), diabetul zaharat, în special cel decompensat cu valori mari ale glicemiei. Din motive necunoscute, persoanele cu ochi căprui închis sau negru sunt predispuse la cataractă.
 
Principalul simptom în dezvoltarea unei cataracte îl reprezintă pierderea treptată a vederii. La început, vederea devine înceţoşată şi neclară, iar pe parcursul avansării bolii, lumina va fi suportată din ce în ce mai greu, vor apărea dificultăţi în desfăşurarea activităţilor zilnice, din cauza tulburărilor vizuale, iar necesitatea schimbării lentilelor ochelarilor va deveni mai frecventă.
 
Gingko biloba este o plantă recomandată în cataractă, deoarece are efect antioxidant, ajută la creşterea şi îmbunătăţirea circulaţiei în vasele de sânge mici existente la nivelul ochiului. Vitamina C are acţiune antioxidantă,blochează degradările oxidative produse de radicalii liberi la nivelul cristalinului şi contribuie la micşorarea presiunii intraoculare. De asemenea, seleniul contribuie la producerea în organism a enzimelor antioxidante şi acţionează sinergic cu vitamina E. Pentru prevenirea şi tratamentul cataractei, se recomandă maximum 200 mcg de seleniu.

Cuprul şi manganul au ca efect blocarea creşterii cataractei, în timp ce zincul protejează cristalinul de efectele produse de razele ultraviolete. Lysina este un aminoacid important pentru sinteza colagenului, necesar reparaţiilor micilor leziuni ale cristalinului care neutralizează acţiunea viruşilor implicaţi în producerea acestora.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii