Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:38 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Boabele de năut ţin de foame şi îmbunătăţesc digestia

ro

22 Feb, 2016 00:00 1306 Marime text
Năutul face parte din familia leguminoaselor, alături de soia, linte, mazăre şi fasole. Multă vreme năutul a fost considerat un ingredient al sărăciei. În realitate, năutul acesta este un aliment recomandat de nutriţionişti pentru o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă. Năutul conţine cantităţi mari de folat (71% din doza zilnică recomandată), 29% din fiecare proteină, cupru, fosfor, fier, molibden şi magneziu, fibre, tiamină, zinc, vitamina B6. În schimb, are un conţinut scăzut de grăsimi saturate.

Alţi compuşi prezenţi în năut includ fitonutrienţi şi acizi fenolici. Datorită conţinutului mare de fibre, năutul reduce pofta de mâncare, reglează nivelul zahărului în sânge. Năutul are proprietăţi diuretice şi antiseptice urinare, este util în colici nefritice, dureri ale aparatului urinar, litiază. Aceste boabe mai conţin aminoacizi vegetali, zaharuri cu absorbţie lentă, care stimulează buna funcţionare a nervilor, muşchilor, enzimelor şi hormonilor.

Alimentaţia care conţine năut are efecte antioxidante şi antistres, normalizează tranzitul intestinal, protejează împotriva bolilor de inimă şi reglează somnul. 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii