Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Bătrânişul, efecte benefice în eliminarea pistruilor

ro

01 Oct, 2015 09:01 2197 Marime text
Originară din America, bătrânişul este o plantă anuală, erbacee, care acum creşte în toată Europa. Bătrânişul face parte din familia compozitelor şi înfloreşte în lunile iulie, august şi septembrie, florile având culori diverse, alb-gălbui, albastru, liliachiu. Această plantă creşte, ca orice buruiană, în culturi, dar şi pe marginile drumurilor, în liziere. În scop terapeutic, se foloseşte întreaga plantă, care conţine tanini, răşini şi o grupă de uleiuri esenţiale cu miros de chimen.
 
Din bătrâniş se prepară infuzie şi extract fluid, dar se administrează şi sub formă de suc proaspăt. Preparatele obţinute din această plantă au efecte diuretice, astringente, hemostatice, antireumatismale, cicatrizante şi tonifiante. Uleiurile esenţiale obţinute din bătrâniş au un rol important în tratarea unor afecţiuni ale sângelui, deoarece determină dezvoltarea globulelor albe. Ceaiul de bătrâniş contribuie la eliminarea acidului uric, combate paraziţii intestinali şi reduce inflamaţiile care apar în sistemul urinar.
 
De asemenea, ceaiul de bătrâniş are un rol important în procesul de dezvoltare şi întărire a leucocitelor, dar şi în tratarea reumatismului şi gutei. Această plantă are efecte benefice şi în eliminarea pistruilor şi a petelor de pe faţă. Bătrânişul este folosit pentru tratamentul afecţiunilor gastro-intestinale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii