Pentru perioada Paştelui
informaţii utile, tradiţii, program magazine
19:34 18 08 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Dovleacul reduce posibilitatea apariţiei diabetului

ro

11 Dec, 2014 12:57 997 Marime text
Dovleacul face parte din familia Cucurbitaceae, la fel ca pepenele galben şi verde, castraveţii şi dovleceii. Dovleacul conţine vitaminele A, B, C, E, F, K, minerale şi microelemente, precum zinc, magneziu, mangan, fier, cupru, fosfor, acizi graşi polinesaturaţi (palmitic, stearic, linoleic, oleic) şi principii complexe (carotenoizi, luteină, zeaxantină, protide, lecitină, enzime). Dovleacul conţine şi vitamina T, o vitamină foarte rară, care stimulează procesele metabolice din organism, ajută la digestia alimentelor nesănătoase şi previne depunerea grăsimilor.
 
Miezul de dovleac conţine zinc, calciu, potasiu, magneziu şi glucide, în timp ce seminţele de dovleac au acid linoleic care acţionează benefic asupra proceselor intracelulare, cresc rezistenţa membranelor celulelor, curăţă sângele şi ajută activitatea cerebrală. Dovleacul încetineşte îmbătrânirea, tratează dizenteria şi dependenţa de opiu, îmbunătăţeşte activitatea splinei, a pancreasului şi a stomacului, anihilează toxicitatea altor alimente şi combate constipaţia cronică.
 
Dovleacul are proprietăţi sedative, antioxidante, antiinflamatorii şi oferă o protecţie antioxidantă foarte eficientă. În plus, previne cataracta şi riscul apariţiei emfizemului pulmonar, mai ales la fumătorii pasivi, reduce posibilitatea apariţiei diabetului şi împiedică apariţia bolilor cardiovasculare. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii