Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:05 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce trebuie să mâncăm pentru a avea dinţi sănătoşi?

ro

22 Oct, 2016 00:00 1595 Marime text
Dacă vă doriţi să preveniţi apariţia cariilor şi să menţineţi o bună sănătate orală, trebuie să ţineţi cont de faptul că dieta poate fi un aliat de nădejde. De la prevenirea cariilor şi a bolilor parodontale şi până la împrospătarea respiraţiei şi albirea dinţilor, există o serie de alimente cu efecte benefice, care reprezintă o alegere bună pentru sănătatea dinţilor şi gingiilor.
 
Se întâmplă adesea să privim produsele alimentare ca fiind factori dăunători atunci când vine vorba de sănătatea orală. La urma urmei, zaharurile şi acizii din alimente şi băuturi sunt cele care produc cele mai serioase daune dinţilor noştri. Cu toate acestea, există mai multe tipuri de produse alimentare, care nu numai că nu dăunează dinţilor, dar pot fi un sprijin real în menţinerea unei bune sănătăţi orale.

Vitamine şi minerale  

Diferite alimente acide şi băuturi pot provoca eroziunea smalţului dinţilor, astfel că pentru a ne menţine dinţii puternici trebuie să găsim surse noi prin care să recuperăm mineralele pierdute, printre care cele mai importante sunt calciul şi fosforul. Consumul unor alimente bogate în aceste elemente este, aşadar, o necesitate dacă dorim să ne păstrăm dinţii puternici şi sănătoşi.
 
Cele mai bune surse de calciu sunt iaurtul, brânza, fructele de mare, laptele, tofu, iar cele mai bogate surse de fosfor sunt seminţele de dovleac, peştele, carnea roşie, ouăle. Nucile sunt pline de beneficii pentru dinţi, fiind cunoscut faptul că sunt bogate în calciu şi fosfor. La fel de benefice sunt şi migdalele, nucile de Brazilia şi caju, care ajută la luptă împotrivă bacteriilor ce provoacă apariţia cariilor dentare”, explică doamnă doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.
 
Vitamina D este esenţială nu doar pentru starea generală de sănătate, dar şi pentru cea dentară, motivul principal fiind acela că această ajută la absorbţia calciului.
 
Lumina soarelui favorizează sintetizarea vitaminei D la nivelul pielii, fiind de ajuns o „repriză: de aproximativ cinci până la 30 de minute de expunere la soare, cel puţin de două ori pe săptămâna, pentru a ne obţine necesarul din această vitamină. Dacă nu sunteţi prieteni cu soarele, din fericire gălbenuşurile de ou sau uleiul din ficat de cod reprezintă surse la fel de bune de vitamina D.
 
Vitamina C este şi ea foarte importantă pentru dantură datorită capacităţii sale de a întări vasele de sânge şi de a reduce inflamaţia, ajutând astfel gingiile să rămână sănătoase.
 
„Vitamina C are, de asemenea, un rol important în producerea de colagen, o proteină cheie indispensabilă în lupta împotriva bolii parodontale. În lipsa ei, gingiile devin sensibile în faţa bacteriilor care cauzează boli parodontale. Pentru a asigura un aport optim de vitamină C este recomandat să includem în alimentaţie ardei gras, portocale, kiwi, căpşuni, broccoli sau varză creaţă”, recomandă doamnă doctor Mihaela Dan.
 
La fel de benefice sunt şi verdeţurile, care se regăsesc de obicei cam pe orice listă de alimente sănătoase. Acestea sunt pline de vitamine şi minerale, având în acelaşi timp un aport scăzut de calorii. În plus, tot ce înseamnă frunze verzi, cum ar fi varza şi spanacul, sunt un beneficiu şi pentru sănătatea orală, ele fiind bogate în calciu, acid folic, vitamina B.

Antioxidanţii 

Când vine vorba de beneficii pentru sănătate, antioxidanţii ocupă un loc fruntaş. Aceştia luptă împotrivă bacteriilor care cauzează inflamaţii şi boli parodontale, având un rol important în protejarea gingiilor şi a altor ţesuturi în faţa deteriorării celulelor şi dezvoltării infecţiilor bacteriene.
 
Cele mai bune surse de antioxidanţi sunt, cum era de aşteptat, fructele şi legumele: mere, fructe de pădure, struguri, stafide, dar şi nuci sau fasole.
 
Polifenolii, care pot fi găsiţi în ceaiul verde sau negru, sunt cunoscuţi datorită eficienţei în a reduce bacteriile din cavitatea bucală. Ceaiul, de asemenea, tinde să fie bogat în fluorură, despre care se ştie că este necesară pentru a avea dinţi sănătoşi.

Probioticele 

Probioticele, cunoscute şi drept „bacterii bune”, pot ajuta la diminuarea plăcii bacteriene şi menţinerea gingiilor sănătoase.
 
Chiar dacă pare ideal să mâncăm alimente gustoase şi totodată benefice pentru sănătatea orală, nu trebuie să uităm de regulile de bază în îngrijirea dinţilor. Chiar şi după ce mâncăm cele mai sănătoase alimente din această lista, este întotdeauna recomandăm să curăţăm dinţii de resturi alimentare, zaharuri şi acizi.
 
Perierea, desigur, ar trebui să fie un obicei nelipsit după masă, dar în cazul în care nu se poate realiză imediat, o gumă poate reprezenta o soluţie temporară.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii