Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:06 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Andiva, o legumă hrănitoare, energizantă şi remineralizantă

ro

22 Jun, 2014 16:41 3947 Marime text
Originară din Belgia, andiva este numită de locuitorii acestei ţări aurul alb. O frunză de andivă are o singură calorie, dar, în acelaşi timp, este o legumă foarte hrănitoare, energizantă şi remineralizantă.
Andiva este recomandată, în special, persoanelor care ţin o dietă diabetică şi are în compoziţia sa săruri minerale, precum fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, mangan şi vitamine din complexul A, B, C şi E. Andiva este foarte bună pentru copii şi vârstnici, deoarece îmbunătăţeşte capacitatea vizuală şi reprezintă o foarte bună sursă de fibre alimentare.
Gustul amărui al andivelor îi conferă proprietăţi tonice, prin care sunt stimulate pofta de mâncare şi secreţiile gastrice. Potrivit specialiştlor, andiva are proprietăţi citostatice, ce împiedică înmulţirea celulelor, fapt benefic în tratarea cancerului.
Consumul andivei este recomandat în cazul paraliziei, convulsiei, dar şi în modificarea metabolismului glucidic şi lipidic, în tratarea arterosclerozei şi a obezităţii. Andiva are efect depurativ, stimulează secreţia biliară şi eliminarea ei în duoden. Totodată, este utillă în alimentaţia cardiacilor şi a bolnavilor de rinichi. De asemenea, manganul conţinut de andive previne întârzierea creşterii la copii, apariţia malformaţiilor osoase şi scăderea rezistenţei oaselor la bătrâni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii