Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:38 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veste proastă pentru șoferii amendați în trafic. Ar putea rămâne fără permis daca nu își achită amenzile

ro

13 Sep, 2017 21:07 2547 Marime text
Șoferii ar putea rămâne fără permis dacă nu achită amenzile în termen de 30 de zile, prevede o propunere legislativă pentru completarea art. 103 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, depusă la Parlament de deputatul PSD Mihai Weber, conform Agerpres.ro. 
 
Conducătorii auto aflați într-o astfel de situație își pot recupera permisul dacă vor prezenta dovada că au plătit amenda.
 
Astfel, articolul 103 din OUG 195/2002, care reglementează răspunderea contravențională, se va completa cu un nou alineat conform căruia se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule și tractoare agricole sau forestiere și în cazul neachitării în termen de 30 de zile a amenzilor privind circulația pe drumurile publice.
 
Conform propunerii legislative, autoritatea emitentă a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce operează la 30 de zile de la data săvârșirii contravenției. Suspendarea încetează la data depunerii dovezii de achitare a amenzilor restante.
 

"Statisticile autorităților competente relevă o situație defavorabilă din punctul de vedere al încasării la buget a amenzilor contravenționale provenind din amenzile de circulație. Întrucât acestea reprezintă sume importante la bugetul de stat, neachitarea acestor obligații afectează considerabil bugetul local. În acest context este necesară o politică legislativă adecvată prin care trebuie, pe de o parte, generate măsuri pentru creșterea gradului de încasare a amenzilor, iar, pe de altă parte, cetățeanul trebuie să fie constrâns să achite amenda în termenul prevăzut de lege, prin sancționarea atitudinii sale de neconformare față de norma juridică, suspendând exercitarea dreptului de a conduce autovehicule și tractoare agricole sau forestiere. În continuarea unei inițiative care propune modificarea ordinii de stingere a obligațiilor bugetare, este necesară o modificare a legislației în domeniu pentru a determina un comportament responsabil al conducătorilor auto, atât din punct de vedere al conduitei în trafic, cât și din perspectiva achitării obligațiilor ce decurg din încălcarea dispozițiilor în vigoare", arată inițiatorul în expunerea de motive.

 
Potrivit acestuia, nesancționarea adecvată a conducătorilor auto care nu își respectă obligația de a achita amenda determină perpetuarea unui comportament neadecvat în trafic, întrucât contravenientul nu resimte constrângerile impuse de măsura coercitivă, considerând faptele sale ca fiind de natură normală, asupra sa nereflectându-se cu adevărat o penalizare.
 

"Mai mult, la nivel social, există o discriminare a celor care își achită la timp obligațiile, atât timp cât atât cei care achită, dar și cei care evită obligația impusă prin sancțiunea principală a amenzii, se bucură în continuare de exercitarea dreptului de a conduce. Considerăm că este necesară o constrângere suplimentară pentru normalizarea situației privind achitarea amenzilor de circulație, fapt ce constituie atât o înlăturare a stării de pericol create prin posibila repetare a unor fapte interzise de lege, dar și creșterea nivelului de încasare a obligațiilor bugetare. Adoptarea prezentei propuneri legislative de completare a Ordonanței de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice nu are impact financiar", a mai arătat Mihai Weber în expunerea de motive.
 

Propunerea legislativă a fost depusă la Biroul permanent al Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Sursa: Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii