Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:36 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Masacrul de la Charlie Hebdo Schimburi de focuri, ostatici. Teroriştii, încolţiţi la o tipografie. Tanc adus de poliţişti (video)

ro

09 Jan, 2015 07:08 3275 Marime text
Cei doi suspecţi ai masacrului din redacţia ziarului parizian Charlie Hebdo, fraţii Said şi Cherif Kouachi, sunt încă în libertate, la două zile după ce au omorât prin împuşcare 12 oameni şi au rănit alţii. Suspecţii au fost localizaţi în pădurea Longpont, cu elicoptere care au camere de termoviziune. Cei doi sunt bănuiţi de legături cu Al-Qaida şi se află pe lista neagră a teroriştilor, în SUA. Potrivit Mediafax, oficialii americani au dezvăluit că Said Kouachi se antrenase în mânuirea armelor în Yemen.

UPDATE 7.24: Mediafax - Şeful MI5, serviciul britanic de informaţii interne, a declarat că o grupare islamistă extremistă din Siria planifică „atentate de mare amploare” în Occident. Exprimându-se la Londra, a doua zi de la atacul sângeros comis la sediul din Paris al săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, Andrew Parker, directorul general al MI5, a evocat riscul unor atacuri care ar putea fi comise de combatanţi care se întorc din Siria.

Deşi cea mai mare ameninţare vine din partea organizaţiei Stat Islamic, extremişti aparţinând unor grupări afiliate Al-Qaida reprezintă la rândul lor un pericol, a declarat Parker.

„Ne confruntăm cu comploturi mai complexe şi mai ambiţioase care urmează modul de abordare al (...) Al-Qaida şi al imitatorilor săi”, a spus el.
„Ştim, spre exemplu, că o grupare de terorişti fanatici Al-Qaida în Siria planifică atentate de mare amploare împotriva Occidentului”, a subliniat şeful MI5.

„Deşi noi şi partenerii noştri lucrăm la capacitate maximă, ştim că nu putem totul”, a adăugat el.

În acest context, Andrew Parker şi-a exprimat dorinţa ca serviciile antiteroriste să dispună de puteri sporite pentru a identifica şi supraveghea suspecţi.

UPDATE 7.27: Mediafax - „Vive la France!”, a scris preşedintele american Barack Obama în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Franţei la Washington în memoria victimelor atacului de la sediul din Paris al săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo.

„În numele tuturor americanilor, transmit solidaritea noastră francezilor după acest atac terorist teribil de la Paris”, a scris el.

„În calitate de aliaţi de secole, suntem alături de fraţii noştri francezi pentru a ne asigura că se va face dreptate”, a adăugat el.

„Vom avansa împreună, convinşi că teroarea nu va învinge libertatea şi idealurile noastre, care luminează lumea. Vive la France!”, a semnat preşedintele american.

UPDATE 8.32: Mediafax - „Mă întreb cum am putut să scap”, a mărturisit, bulversat, unul dintre puţinii supravieţuitori ai atacului de la sediul din Paris al săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, care a reuşit rămână în viaţă ascunzându-se după o masă.

Un cunoscut reporter al Charlie Hebdo, Laurent Léger participa la tradiţionala şedinţă de redacţie, miercuri, atunci când doi bărbaţi având în posesie arme automate au intrat în sediul din Paris al săptămânalului satiric.

„Ei au tras în toţi, pur şi simplu”, a relatat el pentru postul de radio France Info, dezminţind informaţia potrivit căreia atacatorii au cerut identitatea persoanelor pe care intenţionau să le împuşte.

„Am văzut un bărbat purtând cagulă, am văzut mult sânge, am văzut jumătate din redacţie la pământ. Încă mă întreb cum am putut să scap”, a explicat el, rezumându-şi relatarea la trei cuvinte: „Am văzut oroare”.

Printre cele 12 victime figurează caricaturiştii Charb, Wolinski, Cabu, Tignous şi Honoré, precum şi cronicarul şi economistul Bernard Maris.
„Eram la încheierea şedinţei de sumar în timp ce pe neaşteptate s-au auzit câteva petarde, după care s-a deschis uşa. Un tip a apărut strigând Allah Akbar”, şi-a amintit el cu emoţie.

„Părea asemeni unui tip din GIGN sau Raid (unităţile de elită ale jandarmeriei şi poliţiei), purta cagulă, era îmbrăcat în negru, avea o armă pe care o ţinea cu ambele mâini şi a tras, şi apoi miros de praf de puşcă, şi cu noroc am reuşit să mă arunc după o masă într-un colţ. Am scăpat din câmpul său vizual (...) în timp ce colegii de la jurnal au căzut”, a mai spus el.

„Totul a decurs repede (...). Nimeni din această mică echipă de supravieţuitori încă nu a înţeles ce s-a întâmplat de fapt”, a afirmat jurnalistul.
„Îi vedeam pe ceilalţi la pământ, (auzeam) zgomotul exploziilor şi apoi o linişte bruscă. Ne-am grăbit spre răniţi, am ţinut mâna webmasterului nostru”, aflat în continuare în stare gravă, a continuat el.

UPDATE 9.01: Presa franceză scrie că cei doi suspecți ai atacului sângeros de la Paris ar fi putut fugi din Franța, ei fiind de negăsit de două zile!

UPDATE 10.35: Realitatea TV - Cei doi frați au fost reperați la nord-est de Paris, lângă Roissy. Teroriștii ar fi furat însă o mașină și sunt urmăriți. S-ar fi tras focuri de armă, vorbindu-se de doi morți și 20 de răniți. Se vorbește și de luare de ostatici, dintr-o tipografie, unii dintre ei fiind răniți, din câte se pare.

UPDATE 11.08: Reuters - Poliţiştii negociază cu teroriştii, care s-au refugiat într-o tipografie. Şoferul maşinii furate este printre ostatici. Şcolile din zonă sunt baricadate. La acţiune participă şi forţe SWAT.

UPDATE 11.15: Jandarmeria franceză spune că nimeni nu a murit în schimbul de focuri.

UPDATE 11.16: Prefectul zonei: "A început asaltul la tipografie". Deasupra tipografiei sunt şapte elicoptere. Aterizările pe aeroportul Cherles-de-Gaulle au fost oprite.


UPDATE 11.37: BBC - Teroriştii vor să facă un anunţ.

UPDATE 11.44: Forţe de ordine impresionante la faţa locului. Au ajuns şi medici, şi pompieri.

UPDATE 11.46: Aeroportul Charles-de-Gaulle, aflat la 15 km de locul în care au fost încolţiţi teroriştii, a fost parţial închis.

UPDATE 12.00: Realitatea TV - S-a declanşat planul alb la spitalele din zonă. Autorităţile sunt pregătite pentru un număr mare de victime. Poliţia - "Încercăm să neutralizăm suspecţii".

UPDATE 12.11: Potrivit Le Figaro, înainte de a intra în tipografie, unul dintre terorişti i-ar fi spus unui om din zonă: "Eşti în siguranţă, noi nu ucidem civili".

UPDATE 12.13: Un martor a spus că i-a auzit vorbind pe cei doi terorişti că vor să moară ca martiri.

UPDATE 12.39: Martor - Teroriştii au şi un lansator de rachete.

UPDATE 12.40: RTL - Există o legătură între cei doi terorişti şi cel care a împuşcat poliţista, toţi frecventând acelaşi grup fundamentalist.

UPDATE 13.25: Poliţia a adus un tanc la tipografie. Potrivit Sky News, teroriştii au ostatic o femeie.

UPDATE 13.42: ISIS a revendicat atentatul de la Paris.

UPDATE 14.20: AFP - Un terorist a luat legătura cu o televiziune.

UPDATE 14.21: Poliţia franceză spune că s-a vorbit la telefon cu atacatorii. Oficial - "Nu putem confirma că sunt ostatici".

UPDATE 14.35: AFP - Un nou atac armat în estul Parisului. Într-o brutărie evreiască au fost luaţi ostatici.

UPDATE 14.39: France 24 - O persoană a fost rănită în magazin.

UPDATE, ora 16.30
Mediafax: Autorul luării de ostatici din estul Parisului, Amedy Coulibaly, cere ca forţele franceze să înceteze operaţiunea de la Dammartin-en-Goële şi fraţii Kouachi, suspectaţi în cazul masacrului de la redacţia Charlie Hebdo, să fie lăsaţi să plece, potrivit unor anchetatori citaţi de RTL.fr.

Amedy Coulibaly a precizat că, dacă poliţia nu se conformează cerinţelor sale, va ucide ostaticii din magazinul cu alimente coşer de la Porte de Vincennes, din estul Parisului.

Sursa foto: lefigaro.fr
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii