Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE - 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie 2015 declarate zile de doliu național în România

ro

31 Oct, 2015 14:30 1157 Marime text
 
Este oficial, zilele de 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie 2015 sunt declarate zile de doliu național pe teritoriul României în memoria persoanelor care și-au pierdut viața în incendiul care a avut loc aseară în Clubul Colectiv din București. În acest sens, Executivul a adoptat o Hotărâre în ședința convocată astăzi la Palatul Victoria.
 
În zilele de doliu național, toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă. De asemenea, drapelul României în bernă va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ și de cultură, misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele de orice fel și pe ambarcațiunile ce navighează sub pavilion românesc. Aceeași obligație revine, potrivit legii, și persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință.
 
Totodată, posturile de radio și televiziune, instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător.
 
Decizia privind declararea celor trei zile de doliu național pe teritoriul României a fost luată în temeiul dispozițiilor Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României de către autoritățile și instituțiile publice.
 

UPDATE, 15.45:


Vă reamintim că ultima data când în România a fost decretat doliul naţional a fost ziua de 26 iunie 2013, în semn de respect faţă de cei 18 români care şi-au pierdut viaţa în accidentul de autocar din Muntenegru. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 410 din 25 iunie 2013, prin care ziua de 26 iunie 2013 a fost declarată zi de doliu naţional, drapelul trebuie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor. În baza aceleiaşi hotărâri, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuiau să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu urmau să fie amânate, potrivit agerpres.ro.
 
Şi ziua de 18 aprilie 2010 a fost declarată zi de doliu naţional, fiind comemorate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, printre care şi preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski.
 
3 august 2007, data la care au avut loc funeraliile Patriarhului Teoctist, care a condus Biserica Ortodoxă Română timp de 21 de ani, a fost de asemenea declarată zi de doliu naţional.
 
Alte date declarate zile de doliu naţional au mai fost: 8 aprilie 2005, cu prilejul înmormântării Papei Ioan Paul al II-lea; 14 martie 2004, în memoria cetăţenilor români, victime ale atentatelor teroriste din Spania; 14 septembrie 2001, după atacurile teroriste din Statele Unite, conform aceleiași surse. 


Sursa foto: dambovita24.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii