Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:23 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trimisă în judecată pentru că nu a înregistrat în contabilitatea firmei încasări de peste 400.000 de lei

ro

12 Jul, 2016 21:53 1489 Marime text
Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Marinela Ţiganea sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi folosire, cu rea-credinţă, de bunuri sau a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu.
 
În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: în perioada 2010 – 2012, inculpata Marinela, Ţiganea în calitate de administrator al SC A. SRL (cu obiect de activitate „Exploatarea forestieră”), a comercializat material lemnos, cherestea şi deşeuri lemnoase către diferiţi beneficiari, emiţând facturi pe baza cărora a încasat valoarea mărfii vândute, achitată în numerar sau prin virament bancar, fără a înregistra aceste operaţiuni în evidenţele contabile ale societăţii şi fără a le declara. Prin această modalitate a urmărit obţinerea de avantaje fiscale, diminuându-şi baza impozabilă şi sustrăgându-se de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciind astfel bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit şi a TVA-ului aferent.  
 
De asemenea, în aceeaşi perioadă, inculpata nu a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii, în acelaşi scop, veniturile obţinute din prestarea de servicii forestiere.
 
Astfel, în perioada 16.03.2010 – 22.11.2012, inculpata nu a înregistrat în contabilitate un număr de 48 de facturi fiscale emise către diverşi clienţi, în valoare totală de 419.387 lei (facturi fiscale emise către 9 societăţi comerciale şi două ocoale silvice), modalitate prin care s-a sustras de la plata T.V.A. în valoare de 38.717 lei şi a impozitului pe profit în valoare de 60.907 lei, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 99.624 lei, prejudiciu care nu a fost recuperat.
 
În paralel, în cursul anului 2012, inculpata Ţiganea Marinela a retras suma totală de 346.873 lei din conturile deschise în numele societăţii la două unităţi bancare, fără documente justificative şi însuşită în interes personal.
 
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile ale inculpatei (clădiri şi terenuri).
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.
 
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii