Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:56 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Televiziunile ar putea fi obligate să includă zilnic în program informații științifice și tehnologice

ro

18 Feb, 2016 14:18 1185 Marime text
 
Camera Deputaților a adoptat ieri un proiect de lege care prevede că televiziunile generaliste și cele de știri trebuie să includă zilnic, în principala emisiune de știri, informații științifice și tehnologice, pe durata a cel puțin un minut, potrivit agerpres.ro.
  
„Ținând cont de importanța educației științifice și tehnologice a cetățenilor și a noilor generații pentru dezvoltarea economică a unei țări și pentru formarea intelectuală a fiecărui individ, asumând necesitatea de a susține prin măsuri proactive, acordarea unui statut proeminent pentru știință în societate și de a promova corecta informare științifică și tehnologică a cetățenilor, furnizorii de servicii media audiovizuale cu acoperire națională vor include zilnic, în principala emisiune de știri, informații științifice și tehnologice, pe durata a cel puțin un minut, cu excepția zilelor în care evenimente de larg interes public ori transmisiunile în direct împiedică difuzarea respectivului jurnal de știri. Sunt exceptați de la această prevedere furnizorii de servicii media audiovizuale care nu oferă în programele lor jurnale de știri”, potrivit proiectului de lege care a fost adoptat ieri de plenul Camerei Deputaților.
 
Iniţiatorul acestui proiect a fost deputatul independent Remus Cernea.
 
Conform expunerii de motive, inițiatorul proievctului de lege susţine că „o societate bazată pe cunoaștere este o societate care ia măsuri proactive pentru ca cetățenii săi să genereze, să aibă acces la, să proceseze și să utilizeze cunoașterea pentru a îmbunătăți condiția umană”.
 
În proiect sunt invocate mai multe studii sociologice, astfel, inițiatorul proiectului spune că „societatea românească se confruntă cu unul din cele mai mari deficite de cunoaștere științifică, nu doar din Europa, dar și din lume”.
 
Conform studiilor, circa 80% dintre români nu dispun de cunoștințe științifice elementare și de un vocabular științific activ, 42% dintre români afirmă că Soarele se învârte în jurul Pământului, iar 22% dintre ei consideră că horoscopul și astrologia sunt „ceva foarte științific”.
 
Proiectul de lege va merge spre dezbatere și vot la Senat, care este cameră decizională în acest caz.


Sursa foto: rfi.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii