Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:59 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studenții de la „Andrei Șaguna” au omagiat-o pe Regina Maria

ro

06 Oct, 2013 19:43 1860 Marime text
Universitatea 'Andrei Şaguna' şi Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni au organizat în zilele de 4 şi 5 octombrie a.c. la Constanţa şi Balcic manifestările omagiale Maria de România - Regina Marii Uniri.

Evenimentul a debutat cu masa rotunda 'Maria - Regina Marii Uniri', organizată în sala Senatului Universităţii 'Andrei Şaguna', la care au prezentat lucrări: acad. Constantin Bălăceanu Stolnici, ÎPS Teodosie, prof.dr. Victor Crăciun, prof.univ.dr. Aurel Papari, prof.dr. Mircea Chelaru, conf.univ.dr. Marian Zidaru, lector univ. dr. Traian Brătianu, prof. Cristiana Crăciun.

A fost lansat volumul Maria - Regina Marii Uniri, lucrare prefaţată de ÎPS Teodosie, coordonată de Cristiana Crăciun şi tipărită de Editura Fundaţiei 'Andrei Şaguna' cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la trecerea în eternitate a Alteţei Sale Regale Maria de România.

Manifestarea a continuat cu prezentarea copiei în bronz a bustului Reginei Maria, realizat de Miliţa Petraşcu şi cu decernarea Medaliei Omagiale pentru cinstirea şi recunoştinţa Mariei - unica Regină a României Unite.

Evenimentul a fost marcat de prezentarea Apelulului Comitetului de Iniţiativă pentru depunerea casetei cu inima Reginei Maria la Curtea de Argeş, locul în care se află necropola regilor şi reginelor noastre.

În cea de a doua zi, reprezentanţii celor două instituţii organizatoare, împreună cu IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, însoţit de un sobor de preoţi, au donat Centrului Cultural 'Dvoreca' de la Balcic copia turnată în bronz a bustului Reginei Maria.

Senatorul Marian Vasiliev, prof. Zheni Mihailova-directorul Centrului Cultural 'Dvoreca' şi prof.dr. Victor Crăciun au evocat personalitatea Reginei Maria.

Ca şi la Universitatea Andrei Şaguna din Constanţa, momentul cel mai emoţionant a fost cel ilustrat de Maria Gheorghiu şi Daniel Iancu prin interpretarea melodiei 'Inima de la Balcic', versuri Miron Manega, care a fost propusă să constituie fundalul muzical ce-i va acompania pe oaspeţi în timpul vizitării Castelului 'Cuibul liniştit', locul de suflet al Reginei Maria.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii