Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:15 24 11 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

SPIT Obligaţia declarării clădirilor executate fără autorizaţie de construire

ro

11 Dec, 2014 10:09 1391 Marime text
Persoanele care deţin în proprietate clădiri executate fără autorizaţie de construire au obligaţia legală de a declara clădirile în vederea impunerii şi înscrierii acestora în evidenţele autorităţilor administraţiei publice locale.

Se declară orice construcţie care are elementele structurale de bază ale unei clădiri, respectiv pereţi şi acoperiş.

Contribuabilii aflaţi în această situaţie au obligaţia de a completa o „Declaraţie fiscală pentru stabilirea impozitului pe clădiri“ la care vor anexa orice document pe care îl deţin din care reiese anul executării construcţiei, suprafaţa, materialul din care este construită, sau procesul-verbal de contravenţie pentru construcţie executată fără autorizaţie.

Declaraţia de impunere sau înştiinţarea de plată nu înlocuiesc certificatul de urbanism sau autorizaţia de construire, nu reprezintă titlu de proprietate şi nu exonerează persoana în cauză de aplicarea sancţiunilor legale pentru încălcarea disciplinei în construcţii.

Clădirile începute şi nefinalizate în termenul de valabilitate al autorizaţiei de construire (pentru care nu există proces verbal de recepţie finală) dar care au elementele constitutive ale unei clădiri respectiv: pereţi şi acoperiş se declară la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale, impunerea făcându-se cu data la care autorizaţia de construire a expirat.

Declaraţia şi actele necesare declarării se pot găsi pe site-ul instituţiei www.spit-ct.ro, secţiunea persoane fizice/persoane juridice – „Documente declarare“ şi se pot depune la oricare din sediile instituţiei.

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii