Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şapte infractori care ar fi furat peste 1 milion de euro au fost prinşi. Care era metoda prin care păgubeau oamenii

ro

09 Jul, 2016 11:26 1489 Marime text

Șapte membri ai grupării infracţionale „Scara Rulantă”, care ar fi furat peste 1.000.000 de euro din buzunarele germanilor aflați la cumpărături în supermarket-uri, au fost prinși, în diferite țări, cu ajutorul Poliției Române, în cadrul unei operaţiuni de tip E.N.F.A.S.T..

La data de 18 septembrie 2015, au fost demarate investigaţiile într-un caz complex, denumit „Scara Rulantă”, privind o grupare infracţională formată din șapte persoane, iniţiată în Iaşi, pentru a comite furturi din buzunare în incinta supermarket-urilor din Germania.

Banii câştigaţi din activitatea infracţională erau transferaţi în România, prin servicii de transfer online, imediat după săvârşirea faptelor, prejudiciul ridicându-se la peste 1.000.000 de euro.

Prin cooperarea Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale, cu autorităţi judiciare din Europa, prin intermediul EUROPOL, s-a reuşit prinderea tuturor celor şapte bănuiţi în cauză.

Astfel, la nivel european, a fost declanșată o acțiune E.N.F.A.S.T., cu scopul de a  localiza și aresta persoanele respective, acțiune la care au participat echipele FAST (serviciile de urmăriri) din Germania, România, Italia, Franța, Spania, Austria și Portugalia.

La data de 26 octombrie 2015, au fost emise, de către autorităţile judiciare germane, mandate europene de arestare împotriva celor şapte membri ai grupării.

În urma cooperării directe între echipele FAST implicate, la data de 1 decembrie 2015, a fost făcută prima arestare. Primul dintre bănuiţi a fost prins, în urma unei acţiuni, în Madrid, Spania.

Au urmat apoi și ceilalți membri ai grupului. În urma unei operaţiuni desfăşurate de Poliţia Română, în colaborare cu autorităţile din Spania, un altul a fost prins, la două zile, tot în Madrid.La data de 4 decembrie 2015, alţi doi au fost arestaţi în Iaşi.
Al cincilea bănuit a fost arestat în Kiefersfelden – Germania, la data de 3 februarie 2016, în urma unui control la frontieră.

Celelalte două persoane bănuite în cauză, un bărbat şi o femeie, au fost prinse de poliţiştii români, în Iaşi, la data de 29 aprilie 2016.Operațiunea „Scara Rulantă” este un succes, prin cooperarea dintre Poliţia Română şi autorităţile poliţieneşti din ţările europene, reuşindu-se, într-un interval de timp scurt,  arestarea, în ţări diferite, a tuturor celor șapte membri ai grupării, bănuiţi de furturi din buzunare din străinătate.



E.N.F.A.S.T. (European Network of Fugitive Active Search Teams - Rețeaua Europeană a Unităților de Căutare Activă a Urmăriților) înglobează toate structurile naționale de “Urmăriri”, pentru  a realiza o cooperare mai strânsă între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește localizarea, arestarea și predarea persoanele urmărite în baza mandatului european de arestare.

Prin rezoluția numărul 15382/10 ENFOPOL 300 COPEN 233 CRIMORG 187 din 27.10.2010 privind E.N.F.A.S.T., Consiliul Europei a încurajat crearea unei astfel de rețele, având garanția că "rețeaua informală va constitui un forum ideal pentru schimbul de  informații și bune practici în întreaga Uniune Europeană și că va facilita stabilirea și menținerea activă a contactelor între membrii săi" .

Rețeaua E.N.F.A.S.T.  a devenit operațională la data de 01.10.2012, fiind finanțată prin fonduri europene accesate de către Poliția Belgiană.

E.N.F.A.S.T. este o rețea informală de contacte și un grup de cooperare, în toate aspectele legate de găsirea și arestarea urmăriților internațional.

Scopul proiectului E.N.F.A.S.T. este acela de a spori gradul de securitate în interiorul Uniunii Europene, prin creșterea eficienței în activitatea de urmărire și arestare a infractorilor  urmăriţi internaţ
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii