Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premiul Academiei Române pentru un cercetător din Constanţa

ro

22 Nov, 2014 08:47 2449 Marime text
În cadrul ceremoniei de acordare a premiilor Academiei Române va fi premiat anul acesta, la decizia Secţiei de Ştiinţe Istorie şi Arheologie a Academiei (al cărui membru de onoare este şi M.S. Regele Mihai), şi tânărul istoric şi cercetător din Constanţa, Costel Coroban, în vârstă de 27 de ani.
 
Premiul i se acordă pentru activitatea de cercetare din anul 2012, încununată cu publicarea unei lucrări despre aventura Spitalelor Femeilor Scoţiene în România anilor 1916-1917, cu o prefaţă de E.S. Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, în care sunt înfăţişate detalii inedite cu privire la desfăşurarea Primului Război Mondial, inclusiv în Dobrogea.
 
În prezent, Costel Coroban predă la liceul Cambridge School din Constanţa şi este cercetător şi doctorand la Universitatea Valahia din Târgovişte, sub îndrumarea prof.univ.dr. Silviu Miloiu şi a prof.univ.dr. Jón Viðar Sigurðsson de la Universitatea din Oslo, unde cercetează o temă referitoare la ideologia puterii în cadrul civilizaţiei vikingilor.
 
Pasiunea pentru istorie universală, în care se încadrează această temă din urmă, nu îl împiedică pe acesta să parcurgă în paralel şi un doctorat în filologie engleză la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, unde, sub îndrumarea prof.univ.dr. Adina Ciugureanu acesta încearcă să analizeze discursul infirmierelor şi doctoriţelor scoţiene care au călătorit prin România în perioada Primului Război Mondial.
Tânărul precizează că este deosebit de onorat de premiul acordat de Academie şi că nu se aştepta la răsplătirea eforturilor sale într-un mod atât de onorant. Acesta adaugă că pasiunea pentru cercetare l-ar îndemna să îşi continue cariera în cadrul unei universităţi, însă dragostea ce o poartă pentru elevii săi îl face să amâne trecerea în această etapă, deşi premiile obţinute îl recomandă. În anul 2012, acesta a mai obţinut premiul A. D. Xenopol acordat de Fundaţia Culturală Magazin Istoric şi locul al III-lea în cadrul Premiilor Cercetătorul Anului 2012 acordat de Arhivele Naţionale ale României.
 
Cercetătorul constănţean mai precizează că, pentru un tânăr, cariera aceasta nu prea aduce recompense materiale, care nici nu crede că se vor înmulţi odată cu înaintarea în vârstă, însă este mulţumit cu prestigiul dobândit şi afirmă că a primit sprijin şi din mediul privat, când, de exemplu, o firmă din Braşov al cărei manager este Ioana Câmpean, o tânără admiratoare a artelor şi istoriei, a fost de acord să îi sponsorizeze cercetările prin acordarea unei burse private.
 
Puteţi citi mai jos, integral, scrisoarea trimisă de Academia Română tânărului Costel Coroban, scrisoare semnată de preşedintele Ionel-Valentin Vlad.
 
“Vă anunţăm cu plăcere că Prezidiul Academiei Române a hotărât ca lucrările dumneavoastră din anul 2012 să fie distinse cu Premiul Academiei Române. 
Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în cadrul Adunării Generale a Academiei Române din data de 19 decembrie 2014, în Aula Academiei, începând cu ora 9.30. Vă invităm ca la această dată, la ora 9.15, să vă prezentaţi la Secţia de specialitate unde veţi fi informat(ă) asupra detaliilor privind ceremonia.  
Pentru a respecta însemnătatea momentului, membrii Academiei Române vor purta ţinuta academică de gala. Vă solicităm să onoraţi această ceremonie specială într-o ţinută de gală (domnii, în costum preferabil de culoare închisă şi cravată; doamnele, în rochie sau taior).  
Pentru a putea ridica premiul (în bani), vă rugăm să aveţi la dumneavoastră cartea de identitate şi o copie a acesteia. 
La încheierea ceremoniei, între orele 12 şi 13, vă aşteptăm la Clubul Academicienilor, pentru a ciocni o cupă de şampanie cu membri ai Academiei. 
Vă solicităm să confirmaţi participarea dumneavoastră la această ceremonie la secţia de specialitate (la telefoanele şi e-mail-urile afişate pe site-ul Academiei Române, www.acad.ro). 
În numele Prezidiului Academiei Române şi al meu personal, vă adresez calde felicitări şi vă doresc să continuaţi cu succes activitatea dumneavoastră în cultura română şi internaţională.”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii