Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:20 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 8. TVA redus de pe patul de spital din Istanbul Ponta se autosuspendă din funcţia de premier

ro

21 Jun, 2015 14:39 2378 Marime text
Premierul Victor Ponta a luat decizia de a se autosuspenda din funcţie pe o perioadă de 28 de zile. Decizia este motivată însă de starea sa de sănătate. În perioada autosuspendării, premier va fi Gabriel Oprea, ministrul de Interne. Totuşi, potrivit Constituţiei, preşedintele nu este obligat să-l numească premier interimar pe cel propus de prim-ministru, având posibilitatea să-l aleagă pe oricare dintre actualii miniştri.
"Azi, medicii au decis că pot fi externat / urmează ca în următoarele şapte zile să parcurg zilnic procedurile pentru control, schimbare pansamente şi supraveghere. Ulterior acestor proceduri va trebui ca două săptămâni să fac fizioterapie şi tratamente de recuperare înainte de a avea permisiunea medicilor de a merge faăă sprijinul unor mijloce medicale permanente/ în maxim 28 zile îmi pot relua activitatea normal, urmând să continui recuperarea timp de 6 luni. Mâine dimineaţă voi trimite preşedintelui României solicitarea ca, în baza art 107 din Constituţie, să-l desemneze pe vicepremierul Gabriel Oprea să exercite toate atributele funcţiei de Prim Ministru (inclusiv conducerea şedintelor de Guvern) în aceasta perioadă (ataşez adresa). Mulţumesc încă o dată medicilor de aici şi doctorului Ionut Codorean pentru atenţia şi profesionalismul lor", anunţă Ponta pe Facebook.

UPDATE 1: 15.55
Potrivit senatorului PC de Constanţa, Mircea Banias, acesta speră ca după cele 28 de zile de autosupendare din funcţie, premierul să revină pe funcţie. „Eu sper să îşi revină cât mai repede, acea perioadă de 28 de zile este cea precizată de el este cea recomandată de medici. Eu sincer sper să revină chiar mai devreme de atât. Este o măsură constituţională pe care o putea folosi şi a folosit-o în beneficiul sănătăţii sale“, a declarat senatorul de Constanţa.

UPDATE 2: 15.57

Deputatul PNL de Constanța Mihai Lupu a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că Victor Ponta ar trebui să plece definitiv de la Palatul Victoria: „Ar fi bine să se suspende definitiv. Ar fi bine pentru toți românii. Ar fi gestul pe care trebuie să îl facă un om care realizează că își face rău și lui, și României, și partidului. Autosuspendarea definitivă, dacă pot spune așa, ar fi cel mai frumos gest pe care l-ar face Victor Ponta“, a afirmat Mihai Lupu, președintele Comisiei de Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților.

UPDATE 3: 16.02

La rândul său, deputatul Gheorghe Dragomir, liderul PNL Constanța, susține că nu e deloc surprins de faptul că Victor Ponta și-a prelungit șederea în Turcia. „Mă așteptam să facă acest gest, știam că nu va reveni prea curând în țară. Cred că Victor Ponta e dezorientat la momentul ăsta. Probabil că și-a mai luat un răgaz pentru a mai medita“, a precizat co-președintele PNL Constanța.

UPDATE 4: 16.05

Senatorul PSD de Constanța Alexandru Mazăre nu a dorit să comenteze decizia șefului său pe linie de partid, limitându-se la a declara doar „Eu știu ce o fi în capul lui?!“.

UPDATE 5: 16.20

Spre deosebire de ceilalți parlamentari de Constanța, deputatul independent Remus Cernea nu a fost critic la adresa premierului Victor Ponta. „Uman, îi doresc premierului Ponta însănătoțire grabnică. În memoriile fostului premier britanic Tony Blair se spunea că pretenția publicului este ca primul ministru să fie Superman. Numai că realitatea este că fiecare dintre oamenii politici poate fie afectat de diverse probleme de sănătate, ca orice alt cetățean. Și eu am trecut printr-o problemă de sănătate similară în urmă cu 9 ani și știu foarte bine ce înseamnă acest lucru. Situația e fără precedent într-adevăr, dar probabil că medicii au cerut această perioadă de refacere și vă spun că eu chiar cred că aceasta e necesară. Rămâne ca președintele Klaus Iohannis să ia o decizie și sper ca în perioada în care primul ministru absentează să fie găsită o soluție pentru ca Guvernul să-și poată continua activitatea“, a explicat deputatul de Constanța Remus Cernea.

UPDATE 6

Victor Ponta a fost vizitat azi la Istanbul de doi dintre miniştri săi, Nicolae Băniciou, ministrul Sănătăţii, şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, cu care a discutat strategia pe care coaliţia PSD-UNPR-ALDE pentru perioada imediat următoare.

Victor Ponta a publicat pe Facebook priorităţile pe care coaliţia PSD-UNPR-ALDE le va avea în perioada imediat următoare, una dintre acestea fiind reducerea cotei standard a TVA la 19%, măsură ce ar putea intra în vigoare înainte de 1 ianuarie 2016.
 
"În această după-amiază m-au vizitat colegii mei Nicu Bănicioiu şi Eugen Teodorovici! Două lucruri extrem de importante pe care le-am discutat şi pentru care ne batem în zilele următoare:
 
1) miercuri deputaţii Coaliţiei PSD UNPR ALDE vom vota pentru adoptarea Codului Fiscal în forma aprobată în Guvern cu o singură modificare - reducerea cotei standard de TVA să fie la 19 (nu 20%) - astfel închidem şi simbolic dezastrul produs în 2010 / avem spaţiu fiscal bugetar predictibil şi asigurăm un important consens politic (PNL a anunţat că votează Codul dacă facem 19 în loc de 20) / am discutat şi este clar posibil că reducerea TVA să între în vigoare înainte de 1 ianuarie!
 
2) de la 1 iulie intră în vigoare scăderea preţurilor la medicamente cu 20% - o măsură în sprijinul a milioane de români realizată cu mari eforturi de către Guvern.
 
Ca de fiecare dată în ultimii 3 ani noi muncim pentru a îndrepta relele trecutului şi a face mai bună viaţă românilor / ceilalţi fac scandal şi sunt iresponsabili!!!", a scris Victor Ponta pe Facebook.

Update 7

 
Purtătorul de cuvânt PSD Gabriela Firea a declarat duminică seară la B1 TV, că Victor Ponta se va întoarce în România peste 28 de zile, pentru că pe parcursul acestei perioade trebuie să stea în Istanbul, pentru a se duce la control zilnic, la medicii care l-au operat.
 
Aceasta a mai precizat că alegerea lui Gabriel Oprea la șefia Guvernului de către premier se explică prin faptul că acesta are experiență.
 
”Cred că în acest moment ar fi prematur să afirmăm să facem calcule ce se va întâmpla peste aproximativ o lună atunci când premierul a spsu că se va afla la cârma guvernului. E un pic prea devreme să facem calcule, analize. 

Update 8

Traian Băsescu a afirmat duminică seară, la B1 TV, că ne aflăm în fața unui aranjament între Victor Ponta și Klaus Iohannis în ceea ce privește nominalizarea lui Gabriel Oprea la conducerea Guvernului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii