Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:04 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pensii speciale pentru profesorii din sistemul preuniversitar

ro

28 Dec, 2015 08:55 2265 Marime text
Demersul legislativ îi vizează pe profesorii care au  o vechime efectivă de 30 de ani în învăţământ. Aceștia ar putea beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimul an de activitate la catedră. Proiectul legislativ privind acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din învăţământul preuniversitar, invocă "stresul", precum și "uzura psihică şi fizică" la care sunt supuse cadrele didactice din sistemul de învățământ preuniversitar. "Uzura (fizică şi psihică) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel puţin egală cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascăl cere un efort susţinut şi permanent de pregătire şi perfecţionare pe toată durata activităţii. Dascălul este nevoit să facă faţă stresului accentuat al meseriei în aşa fel încât să nu se resimtă efecte negative în interacţiunea cu elevii", se menționează în expunerea de motive.
Înițiativa legislativă are un articol unic  formulat astfel: "personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime efectivă de cel puţin 30 de ani în învăţământ, beneficiază, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării".
Proiectul legislative este în dezbatere publică. Primul for sesizat este Camera Deputaților, Senatul fiind camera decizională în acest caz.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii