Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:37 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patriotism la Constanța Cum a marcat un constănţean Ziua celor Trei Coroane (Galerie Foto)

ro

10 May, 2014 13:07 1891 Marime text

Astăzi, ziua de 10 mai marchează ziua Regalității, dar în trecut această zi a marcat, de-a lungul vremii, mai multe momente istorice ale țării.
"Ziua de 10 mai are o multiplă semnificaţie. În primul rând, Independenţa României a fost consfinţită şi a devenit publică prin proclamaţia principelui Carol I la 10 mai 1877. În al doilea rând, 10 mai 1866 este ziua urcării în scaunul domnesc a principelui Carol I, respectându-se astfel cererea exprimată în 1857 de divanurile ad-hoc ale Moldovei şi Ţării Româneşti. În al treilea rând, la 10 mai 1881 Carol I a devenit rege, ţara noastră devenind regat. În sfârşit, la 10 mai 1877 s-a realizat practic unirea Principatelor cu Dobrogea", se arăta în propunerea legislativă realizată în 2011 de inițiatorii proiectului, propunere care presupunea desemnarea zilei de 10 mai, Ziua Independenței.

Astăzi, când se pare că importanța zilei și-a pierdut din însemnătate, fiind doar simbol al momentelor importante ce au marcat istoria României, mai sunt și patrioți care se încăpățânează să aniverseze această zi așa cum se cuvine. Printre acești ultimi patrioți ai țării se numără și constănțeanul Iuri Blioja care declară că „acum, în aceste vremuri tulburi ce se arată la granițele patriei noastre, avem nevoie de unitate și patriotism între toate partidele politice românești și între toate etniile care conviețuiesc pașnic cu noi, în România”. Astfel, pentru a marca a Ziua celor Trei Coroane, așa cum a fost numită pentru mult timp ziua de 10 mai, constănțeanul a expus la balconul apartamentului său drapelul cu Stema Regelui Carol I, drapelul tricolor cu Voievodul Mihai Viteazu, drapelul tricolor cu harta României de la 1 decembrie 1918, cel al Uniunii Europene, dar și cel al NATO, toate alături de drapelul tricolor cu Stema României de astăzi.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii