Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:18 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parteneriat fără precedent Rectorul Tiberius Dănuţ Epure a fost la Peştera (galerie foto)

ro

07 Jun, 2013 13:26 3294 Marime text
Universitatea Ovidius şi Primăria comunei Peştera au reuşit să pună bazele unui proiect unic la nivel naţional prin care absolvenţii clasei a XII-a să fie încurajaţi să continue studiile  în cadrul Universităţii Ovidius.
Rectorul Tiberius Dănuţ Epure a fost ieri în comuna Peştera şi a anunţat că în zece zile va fi semnat, la sediul Universităţii Ovidius, parteneriatul dintre instituţia de învăţământ superior şi Primăria comunei Peştera. Prin acest parteneriat se intenţionează ca absolvenţii de liceu cu domiciliul în Peştera, viitori studenţi la „Ovidius”, să beneficieze de reduceri la taxa de şcolarizare, la cazare şi, eventual, de burse. Însă mai multe date cu privire la acest proiect vom afla în aproximativ zece zile când parteneriatul dintre cele două instituţii va fi definitivat. Potrivit declaraţiilor făcute de rectorul Dănuţ Tiberiul Epure acesta va fi primul parteneriat pe care universitatea îl încheie cu o localitate din mediul rural.

„Nu pot decât să îl felicit pe domnul primar că în aceste condiții, de ce să nu recunoaștem, criza în continuare există, dumnealui investește în educație. Investiția în educație să știți că nu aduce profit imediat, din contră, trebuie să cheltuiești resursa financiară limitată, dar cum mulți agenți economici preferă să investească astăzi și să obțină profit eventual ieri pentru că n-au răbdare în timp, vă dați seama în educație cu atât mai mult se poate câștiga acum, dar sunt convins că în timp se poate câștiga mult. E un profit care nu se alterează, din contră, crește”, a declarat Dănuț Tiberiu Epure, rectorul Universităţii Ovidius Constanța.

Primarul comunei, Valentin Vrabie, conștient că investiția în educație este cea mai importantă, a declarat la rândul lui că: „Investim cum a zis domnul rector în ceva ce cu siguranță nu se va vedea azi,  nu se va vedea peste un an, peste cinci, ci abia peste șapte, opt, zece ani, când, probabil, generații după generații vor parcurge și vor avea șansa asta. Cu siguranță, locuitorii comunei Peștera vor privi altfel și cu siguranță mulți din potențialii și viitorii studenți ai Universității Ovidius vor aduce un plus valoric.”

În semn de apreciere pentru modul cum înțelege să încurajeze educația, primarul comunei, Valentin Vrabie, a primit ieri din partea delegaţiei Universităţii Ovidius o diplomă de excelenţă, o plachetă a Universităţii „Ovidius” Constanţa şi o insignă, dar şi oferta educaţională a instituţiei de învăţământ.
Însoţită de primarul independent Valentin Vrabie, delegaţia de la Ovidius formată din rectorul Tiberius Dănuţ Epure, prorectorul Florin Anghel şi noul purtător de cuvânt al universităţii, a vizitat apoi parcul eolian din localitate, şcoala (cea mai modernă din judeţ), dar şi Muzeul Multietnic din comună, singurul de acest fel din judeţ.

„La dumneavoastră am văzut multe lucruri unice. Şi aici veţi vedea multe lucruri unice”

Comuna Peştera a întors astăzi vizita delegaţiei de la Ovidius, viitorii absolvenţi de liceu din Peştera, însoţiţi de directorul şcolii din Peştera, Marius Petre, au sosit la universitate pentru a cunoaşte oferta educaţională şi a vizita laboratoarele facultăţilor, baza sportivă, căminele şi cantina universităţii. Prima oprire a tinerilor a avut loc în Sala Senatului din Campusul Universitar, unde s-au întâlnit cu rectorul Dănuţ Epure, protectorul Florin Anghel, Nicolae Ceamitru, decanul Facultăţii de Medicină, Marius Belc, directorul de la Facultatea de Fizică, Chimie, Electronică şi Tehnologia Petrolului şi directorul Editurii Carte Universitară,  Aurelia Lăpuşan, conferenţiar în cadrul Facultăţii de Litere. Tinerii au aflat de la reprezentanţii Universităţii câteva detalii despre vizita pe care urmau să o facă pe parcursul acestei zile.
„La dumneavoastră am văzut multe lucruri unice. Şi aici veţi vedea multe lucruri unice. Dacă ne raportăm la celelalte universităţi, o astfel de sala (n.r. Sala Senatului) nu există la nicio universitate din România. Am cunoscut ieri la Peştera doctorul satului, farmacistul satului, se doreşte şi stomatologul satului. Este o comună foarte bine dezvoltată şi noi avem cu ce facultăţi să vă venim în întâmpinare - Facultatea de Farmacie, Facultatea de Stomatologie Dentară. Am văzut biserică în sat, avem Facultate de Teologie. Am văzut o Casă de Cultură foarte bine dezvoltată, scena arată foarte bine - pe scenă pot urca studenţii noştri de la Arte. Am văzut zona de eoliene foarte bine dezvoltată, noi avem specializare în domeniul acesta”, le-a spus viitorilor absolvenţi de bacalaureat, rectorul Tiberius Dănuţ Epure prezentându-le, pe mai departe, în acelaşi mod, întreaga paletă de specializări ale Universităţii Ovidius.
Protectorul Florin Anghel le-a spus tinerilor că orice informaţii doresc, le vor fi puse la dispoziţie, amintindu-le că a mai rămas doar o lună până când va începe înscrierea la facultăţi.

Ce se doreşte prin acest proiect

Directorul şcolii din Peştera, Marius Petre, a declarat că acestui proiect, iniţiat în parteneriat cu Universitatea Ovidius, i-a dat şi o denumire - Paşi către viitor. „Ne dorim ca absolvenţii de liceu de la Peştera să urmeze în totalitate cursurile Universităţii Ovidius. Eu şi domnul primar (n.r. Valentin Vrabie, primarul comunei Peştera) sperăm ca măcar 5-10 dintre tineri să se întoarcă peste 4 sau 5 ani, după finalizarea studiilor superioare, în comuna noastră şi să dea plus valoare comunei Peştera”, a declarat directorul şcolii din Peştera.
Acesta a precizat că vizita viitorilor absolvenţi de liceu şi de bacalaureat de la Peştera s-a realizat, astfel încât aceştia să fie informaţi corespunzător, iar după susţinerea bacalaureatului ei să poată alege specializarea pe care şi-o doresc şi care li se potriveşte.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii