Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:16 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O monstruoasă gaură neagră se „trezește” după 26 de ani de inactivitate

ro

27 Jun, 2015 18:01 1967 Marime text
 
O uriașă explozie de energie luminoasă produsă de o gaură neagră, inactivă de 26 de ani, care devorează material dintr-o stea alăturată, a fost sesizată de satelitul Integral, a informat Agenția Spațială Europeană (ESA), care operează acest observator spațial, potrivit Agerpres.

Gaura neagră și steaua pe care aceasta o înghite formează un sistem binar, numit V404 Cygni, aflat în Calea Lactee, la aproximativ 8.000 de ani lumină față de Terra, în constelația Cygnus, a Lebedei.

V404 Cygni a fost descoperit în 1989 de satelitul japonez Ginga cu raze X, de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), dar, de atunci, nu s-a mai manifestat atât de activ ca în prezent. „Se comportă foarte violent”, a afirmat Teo Munoz, astronom de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare, instituție care urmărește de multă vreme acest sistem binar, a relatat vineri ziarul spaniol „El Mundo”, potrivit Agerpres.

„Stratul exterior al stelei însoțitoare este atras mai puternic de gaura neagră decât de steaua propriu-zisă, așa încât masa stelară cade spre gaura neagră. Se formează un disc în jurul găurii negre, care a devenit mai densă în ultimii 25 de ani. În acest proces, care se desfășoară cu mare viteză, se produc raze X și o emisie foarte mare de energie. Pe de altă parte, știm să există un alt fenomen legat de acesta, și anume expulzarea de materie, pe care îl vedem în prezent cu o precizie impresionantă. O energie similară este expulzată din gaura neagră. Adică, pe măsură ce înghite materia din steaua apropiată care s-a acumulat în acest disc, are loc și fenomenul contrar”, a explicat specialistul menționat.

Primele semne legate de reluarea activității sistemului V404 Cygni au fost date la 15 iunie de satelitul Swift al Agenției spațiale americane (NASA), care a detectat o bruscă erupție de raze gamma în zona în care se găsește gaura neagră. Observații concordante au fost făcute, la scurt timp după aceea, de MAXI (Monitor of All-sky X-ray Image), parte a modului japonez de pe ISS, după care, fenomenul a început să fie urmărit de numeroase telescoape de pe Terra.

Oamenii de știință cred că actuala erupție va dura câteva luni, așa cum s-a întâmplat și în 1989, și că acest fenomen se produce periodic, repetându-se la interval de aproximativ 25 de ani.



Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii