Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:28 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„O flotă rivală competentă ar crea probleme Rusiei” Statele Unite ale Americii lucrează la o strategie în zona Mării Negre

ro

10 Jun, 2014 22:34 1783 Marime text
Statele Unite ale Americii au început să lucreze la o strategie în zona Mării Negre, centrată pe România, amenințănd astfel flota rusă din regiune și protejând rutele energetice din Azerbaidjan în Europa, consideră Stratfor, într-o analiză publicată astăzi, sub semnatura președintelui agenției de strategie și prognoza, George Friedman, notează HotNews.

În analiza intitulată „Peisajul de dincolo de Ucraina", Friedman cercetează situația geostrategică în contextul conflictului din Ucraina și al anexării peninsulei Crimeea de către Rusia.

Cea mai recentă analiză din ciclul „Zone de graniță", publicată de Stratfor, face trimitere la recentele deplasări efectuate în Romania de către vicepreședintele SUA, Joe Biden, secretarul Apărării, Chuck Hagel, și de trei senatori americani, dar și la deplasarea președintelui Barack Obama în Polonia.

„Vom vedea că Statele Unite încep să adopte o strategie la Marea Neagră, centrată pe România. Rușii au păstrat Sevastopolul, deoarece capacitatea navală în Marea Neagră este foarte importantă. O strategie care îmbunatateste capacitatea navala a Romaniei si aduce avioane americane in regiune va reprezenta o amenintare pentru flota rusa. Ar extinde, de asemenea, capacitatile defensive ale Georgiei si ar proteja traseul indispensabil pentru orice conducte care pleaca din Azerbaidjan. Mai simplu, o flota rivala competenta la Marea Neagra ar crea probleme pentru Rusia, in special in cazul in care regimul ucrainean supravietuieste si Crimeea este izolata", susține Stratfor, potrivit HotNews.

Sursă foto: EVZ.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii