Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Negociem orice, dar nu negociem principii” 100 de ani de la naşterea lui Corneliu Coposu

ro

20 May, 2014 14:06 4354 Marime text
Astăzi se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Corneliu Coposu, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat. Corneliu Coposu s-a născut în Bobota, Sălaj, într-o familie de preoţi. A participat la primul război mondial ca preot, pe frontul din Galiţia.
În 1993, Corneliu Coposu a înfiinţat filiala Cluj a PNŢ, iar peste doi ani este ales preşedinte al Tineretului Naţional Ţărănesc.  În 1940, Coposu a primit funcţia de secretar politic al lui Iuliu Maniu, pe care îl însoţea în toate negocierile politice. Corneliu Coposu avea misiunea de a întreţine relaţii confidenţiale cu reprezentanţii guvernului englez la Liverpool, cu emisarii români de la Stockholm, cu comandantul militar aliat din Foggia, Italia.  În anul 1945, Coposu este ales preşedinte al filialei PNŢ Sălaj.
În decursul vieţii, a suferit numeroase persecuţii. A fost arestat, pe 14 iulie 1947, împreună cu întreaga conducere a PNŢ, în ceea ce s-a numit „Înscenarea de la Tămădău”. Se spune că întreaga operaţiune a fost organizată de Partidul Comunist pentru a justifica desfiinţarea PNŢ. În 1956 i s-a înscenat un proces pentru „înaltă trădare a clasei muncitoare” şi pentru „crimă contra reformelor sociale”. A fost condamnat la muncă silnică pe viaţă, iar până în anul 1964 a fost închis, fiind eliberat după 17 ani de detenţie. După eliberare, a lucrat ca muncitor necalificat pe şantierele de construcţii.
Corneliu Coposu avea calităţile unui bun strateg politic,  verticalitate, viziune şi integritate. A luptat pentru o viaţă politică în care morala şi onoarea să fie atributele principale. În anul 1995, Republica Franceză l-a numit Ofiţer al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie acordată de Republica Franceză cetăţenilor străini.
Marele om politic a murit în anul 1941, la Coşlariu, lângă Blaj. Numeroase locuri publice îi poartă numele, printre care şi un bulevard din centrul Bucureştiului. Vineri, 23 mai, de la ora 12:00, va fi inaugurată celula Corneliu Coposu de la Fortul 13 Jilava.
Pentru a marca această zi, TVR 2 a programat trei documentare dedicate vieţii, activităţii şi personalităţii sale. Cele mai memorabile vorbe ale cunoscutului om politic au fost: „Negociem orice, dar nu negociem principii”.
 
Sursa foto: corneliu-coposu.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii