Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:35 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Ministrul Justiției, Raluca Prună „Vrem să eliminăm legea care le permite deținuților să scrie cărți în penitenciar“

ro

12 Jan, 2016 15:24 1656 Marime text
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat că vrea să elimine legea care le permite deținuților să scrie cărți în penitenciar, cu scopul de a ieși mai repede din pușcărie. „Fenomenul a scăpat de sub control. Voi propune o ordonanță de urgență în februarie. Abrogarea acestei dispoziții e cea mai bună măsură. Vom analiza cărțile scrise în penitenciar“, a declarat Raluca Prună.       
 

UPDATE, ora 16.54: 

„M-am decis constatând că fenomenul este scăpat complet de sub control să propun Guvernului României ca, printr-o ordonanță de urgență care va fi promovată în prima ședință de Guvern din luna februarie, să cer abrogarea acestei dispoziții. Nu am să insist acum asupra motivelor pentru care cer abrogarea. Voi face o consultare publică, pentru că legea obligă ca pentru orice fel de act normativ să existe o consultare publică. Urgența, cred că nu mai este cazul să detaliez, este evidentă. Este un fenomen scăpat de sub control și, pentru moment, cea mai bună soluție este abrogarea acestei dispoziții. Împreună cu această ordonanță de urgență pe care înțeleg să o promovez, voi pune în aceeași zi pe masa Guvernului regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, care de altfel trebuia să fie adoptat odată cu legea, în februarie 2014. La acest regulament s-a lucrat înainte ca eu să preiau mandatul”, a declarat Raluca Prună, în cadrul unei conferințe presă, notează agerpres.ro. 

Raluca Prună a precizat că Legea 254/2013 privind executarea pedepselor nu a pus probleme de-a lungul timpului, însă, din 2013, a existat o creștere „fulminantă” și „exponențială” a cărților scrise de persoanele condamnate.

„Din 2007 până în 2010, există o lucrare pe an. Acum am primit alte cifre de la ANP, ceea ce arată că nici eu ca ministru al Justiției nu am niște cifre corecte. La nivelul anului 2014, am avut 90 de astfel de lucrări, iar în anul 2015 — 340 de lucrări. Există o decizie a directorului ANP din 2011, care prevede foarte detaliat care este procedura pe care o persoană condamnată trebuie să o urmeze în situația în care dorește să scrie o lucrare științifică”, continuat ministrul justiției. 

Tot în acest caz, Raluca Prună a mai spus că cerut premierului să fie demarată o anchetă administrativă de către Corpul de control al primului ministru.

Când a fost întrebată cine anume trebuia să stabilească dacă o lucrare scrisă de un deținut are un caracter științific, Prună a arătat că „în primul rând, bunul simț”.

„Dacă am o lucrare despre faptul că astăzi plouă, cred că suntem cu toții de acord că nu este o lucrare științifică. În afară de bunul simț, aceste lucrări erau în cele din urmă cenzurate de o instanță”, a adăugat Raluca Prună, subliniind că au fost și instanțe de judecată care au respins caracterul științific al unor lucrări, mai scrie agerpres.ro. 

„Cineva care scrie astăzi o lucrare și care nu a primit deja beneficiul reducerii pedepsei în fața unei instanțe nu va mai beneficia. Putem să scriem în continuare și eu doresc ca cei care scriu din dragoste de carte să continue să o facă, mai cu seamă că am citit că scrisul face bine tuturor. Putem să scriem, dar nu vom mai aveam beneficiul reducerii de 30 de zile”, a încheiat ministrul justiției, conform aceleiași surse. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii