Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:05 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Sănătății a aprobat pachetul de bază și Contractul-cadru. Vezi noutățile

ro

13 May, 2014 22:58 1768 Marime text
Executivul a aprobat astăzi proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale, de bază și minimal, și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 - 2015.

Iată modificările care survin:

Contractul-cadru va aduce modificări în sensul debirocratizarii sistemului

În primul rând, se va reduce birocrația prin introducerea reglementarilor privind utilizarea biletelor de trimitere în format electronic, de la data implementarii acestora, introducerea facturii electronice și utilizarea dosarului electronic de sănătate al pacientului, de la data implementarii acestuia.

De asemenea, contractul introduce obligația, la nivelul furnizorilor – de a nu încasa sume de la pacienți pentru serviciile medicale prevăzute în pachetele de servicii.

În ceea ce privește asistența medicală primară, atât în pachetul minimal, cât și în pachetul de bază, în cazul supravegherii gravidei s-a introdus și testarea pentru hepatita de etiologie virală cu virus B și C, în plus față de testarea HIV.

De asemenea, în pachetul de bază au fost introduse consultații de monitorizare activă prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra prevenirii îmbolnavirilor privind: riscul cardiovascular înalt - HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2; astm bronsic; boală cronică respiratorie obstructivă; boală cronică de rinichi.

Prevenția se va face prin completarea riscogramei

Importante de menționat sunt consultațiile preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic - fără semne de boală - finalizate prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă și sex corespunzatoare se va realiza astfel:

• toate persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 și 39 ani – o dată la 3 ani (pentru persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 și 39 de ani depistate cu risc înalt, consultațiile preventive de evaluare se vor acorda anual)
• toate persoanele asimptomatice cu vârsta > 40ani - anual.

Pentru creșterea accesului asiguraților internați la medicamente și creșterea eficienței în utilizarea sumelor contractate de spitale cu casa de asigurări de sănătate, a fost creată posibilitatea ca medicii de familie și medicii specialiști din specialitățile clinice să poată elibera pentru pacienții internați cu boala cronică confirmată, prescripție medicală pentru medicamentele și materialele sanitare.

„Punem un accent important, în premieră, pe prevenție. Introducem pentru pacienții asimptomatici până la 39 de ani o vizită obligatorie la medicul de familie, cel puțin o dată la trei ani, iar pentru cei după 40 de ani - prezența anuală la medicul de familie”, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Ambulatoriul de specialitate va include noi investigații

În ceea ce privește asistența medicală ambulatorie de specialitate, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice și terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigații suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie internarea în spital.

Nu se mai regasesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie și fitoterapie (aceste servicii pot face obiectul asigurărilor private).

Pentru protecția și asigurarea accesului la servicii medicale în ambulatoriu pentru asigurați, a fost revizuită lista investigatiilor medicale paraclinice din pachetul de bază (au fost introduse o serie de investigații noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferina, angiografie RMN/segment, testosteron etc).

Noul contract-cadru prevede și noi măsuri la asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitatea de medicină dentară - au fost redefinite atât pachet minimal, cât și pachet de bază de servicii de medicină dentară.

În pachetul de servicii de bază se regasesc consultații, servicii profilactice, tratamente protetice și ortodontice, precum și alte tratamente (inclusiv serviciile de medicina dentară de urgență).

În pachetul minimal se regăsesc serviciile de medicină dentară de urgență.

Asistența medicală spitalicească

Referitor la Asistența medicală spitalicească au fost evidențiați factorii de care trebuie să se țină cont cumulativ în luarea deciziei de internare în regim de spitalizare continuă și au fost introduse criterii de internare specifice pentru spitalizarea de zi.

În vederea scăderii numărului de internari, au fost precizate afecțiunile care pot fi diagnosticate și tratate în regim de spitalizare de zi: afectiunile care vor fi prevazute în norme, afecțiuni pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotritie, implant de cristalin, intrerupere de sarcina cu recomandare medicala, amniocenteza, biopsie de vilozitati coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afectiuni care necesita administrare de medicamente pentru care este necesara aprobarea comisiilor de experti constituite la nivelul CNAS, HIV/SIDA care necesita monitorizarea bolnavilor.

Pentru completarea finanțării spitalelor, acestea pot contracta servicii de îngrijiri la domiciliu/îngrijiri paliative la domiciliu, finanțate din fondul alocat pentru servicii de îngrijiri la domiciliu/îngrijiri paliative la domiciliu.

Spitalele sunt obligate să suporte pentru asigurații internați în regim de spitalizare continua si in regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente.

La capitolul dispozitive medicale a fost revizuită lista dispozitivelor medicale acordate în ambulatoriu, astfel: a fost introdus în listă dispozitivul necesar pentru copii până la 18 ani cu mucoviscidoză (inhalator salin particule uscate de sare cu flux de aer sau oxigen), a fost introdus în listă dispozitivul pentru protezarea femeilor cu mastectomie totală, începând cu anul 2015.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii