Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:46 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

FRF Iată de ce Dinamo București nu a primit licență UEFA

ro

25 Apr, 2016 20:47 1924 Marime text
 
Federația Română de Fotbal a făcut precizări într-un comunicat al Administrației de licențiere prin care explică de ce Dinamo București nu a primit licență UEFA pentru a juca în sezonul viitor în cupele europene.
 
Motivațiile Administrației de licențiere au fost acelea că Dinamo nu a respectat principul continuității activității financiar-contabile și principiul tratamentului egal al solicitanților de licență.
 
„Respectând principiile transparenței și echidistanței, care ne ghidează în toate demersurile, oferim clarificări în urma reacțiilor publice provocate de ultima decizie a Comisiei de apel pentru acordarea licenței cluburilor.
 
UEFA a constatat, încă din anul 2010, în plină criză economico-financiară, că unele cluburi participante în competițiile europene aveau mari dificultăți financiare, cerând în timpul sezonului competițional protecție față de creditori pentru datoriile restante acumulate și, în acest fel, încălcând criteriile financiare de licențiere, după primirea licenței de participare la competițiile europene, pentru sezonul respectiv.
 
Începând cu sezonul 2013-2014, pentru competițiile organizate de UEFA se aplică regula refuzării licenției cluburilor aflate în insolvență și, pe cale de consecință, excluderea acestora din competițiile europene, până la revenirea la starea de solvabilitate.
 
Cum UEFA nu poate impune regulile sale și pentru competițiile naționale, fiecare federație națională a fost liberă să stabilească regulile de licențiere a cluburilor, pentru competiția internă din care cluburile sunt eligibile să participe la competițiile UEFA în sezonul următor, pe baza coeficientului de țară.
 
FRF nu a adoptat regula refuzării licenței de participare la campionatul național Liga I cluburilor în insolvență și, pe cale de consecință, retrogradarea acestora în Liga a 2-a până la revenirea la starea de solvabilitate, creându-se astfel premisa ca un club în insolvență la data începerii sezonului de Liga I, să iasă din insolvență în timpul sezonului și să solicite licența UEFA pentru sezonul următor.
 
Precizăm că un club aflat în insolvență nu respectă principiul continuității activității financiar-contabile, de la solicitarea intrării în procedura insolvenței și până la confirmarea planului de reorganizare. De asemenea, în perioada de insolvență datoriile clubului sunt înghețate iar, prin planul de reorganizare, acestea se pot diminua substanțial.
 
Mai mult, clubulul aflat în insolvență are parte (legal) de un tratament preferențial față de cluburile solvabile cu care concurează pentru ocuparea unui loc eligibil de participare la competițiile de club UEFA, în sezonul următor.
 
Se încalcă astfel două principii esențiale ale regulamentului de licențiere a cluburilor:
- Principul continuității activității financiar-contabile și
- Principiul tratamentului egal al solicitanților de licență
 
Sesizând o posibilă încălcare a principiilor de mai sus, UEFA a introdus precizarea că, și în situația în care un club nu mai primește protecție față de creditori la data luării deciziei privind licențierea, licența UEFA pentru sezonul următor trebuie refuzată.
 
În acest fel se asigură că, cel puțin cu un sezon competițional înainte de a putea participa la competițiile europene, clubul, revenit la starea de solvabilitate, respectă principiile de bază ale regulamentului de licențiere”, se arată în comunicatul transmis de FRF. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii