Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Francul elvețian, moneda cu cea mai bună performanță din G10, în ianuarie

ro

30 Jan, 2015 10:51 1479 Marime text
Francul elvețian a fost moneda cu cea mai bună performanță în ianuarie în rândul celor mai puternic industrializate țări din lume - G10 - în timp ce dolarul canadian a înregistrat cea mai slabă evoluție, conform datelor publicate de compania Finviz, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Grupul G10 este alcătuit din Germania, Belgia, Canada, SUA, Franța, Italia, Japonia, Olanda, Marea Britanie, Suedia și Elveția. Majoritatea statelor din G10 s-au confruntat luna aceasta cu o depreciere a monedelor lor, pe fondul aprecierii puternice a dolarului SUA.

Francul elvețian s-a apreciat cu 7% față de dolarul SUA, yenul cu 1,4%, în timp ce dolarul canadian s-a depreciat cu 8% față de moneda americană, dolarul neo-zeelandez cu 4,8% și lira sterlină cu 3%.

În 15 ianuarie, Banca Națională a Elveției (BNS) a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit în urmă cu trei ani, ceea ce a provocat o apreciere de 30% a francului elvețian în raport cu moneda euro și cu 25% față de dolar. Menținerea acestui prag ar fi costat instituția 100 miliarde de franci elvețieni (110,84 miliarde de dolari) pe lună, a avertizat recent Fritz Zurbruegg, membru al Board-ului BNS. Acesta a apreciat că BNS ar putea lua în considerare stabilirea unui prag minim pentru un coș valutar alcătuit din euro și dolar.


Sursa: Agerpres
Sursa foto: alba24.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii