Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:36 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exclusivitate UPDATE 3 - Asociaţia Elevilor din Constanţa se delimitează public de protestele de la Constanţa!

ro

07 Nov, 2015 13:07 3470 Marime text
După patru zile de proteste, la Constanţa ca şi în alte oraşe din ţară, anumite persoane au încercat să deturneze scopul pentru care iniţial oamenii au ieşit în stradă: solidaritatea pentru victimele din clubul Colectiv şi pedepsirea vinovaţilor. Foarte mulţi dintre protestari şi-au pierdut raţiunea revendicărilor iar în stradă au ieşit mii de tineri, majoritatea minori. Cine i-a scos, cine i-a organizat sau poate plătit? E cool să ieşi în stradă când nu mai ai unde să te distrezi în Constanţa, multe cluburi şi baruri fiind cu lacătele pe uşă din cauza controalelor autorităţilor?

Astăzi începând cu ora 14.00, se întruneşte Biroului de Conducere a Asociaţiei Elevilor din Constanţa, iar de la ora 14.30 are loc o întâlnire cu toţi membrii Asociaţiei, urmare a mesajelor primite de conducerea AEC cu privire la implicarea în organizarea şi desfăşurarea protestelor de la Constanţa.

Preşedintele AEC, Alexandru Manda a declarat, în exclusivitate pentru Ziua de Constanţa, că în cadrul şedinţei de astăzi va propune colegilor săi să se delimiteze public de acţiunile de protest de la Constanţa, în centrul cărora s-a aflat şi vicepreşedintele Asociaţiei, Andrei Eduard Burghelia. "Asociaţia Elevilor din Constanţa nu a organizat niciun protest, este poziţia noastră oficială. Nu ştiu ce se întâmplă cu Edi (n.r. Eduard Burghelia), vom încerca o ultimă discuţie cu el, dacă nu se va conforma putem merge până la excluderea sa din rândurile noastre. Nu vrem ca cineva să profite de tot ce ce am reuşit să facem pentru tinerii din Constanţa şi să ne folosească imaginea în încercarea de a revendica protestele de la Constanţa", a precizat Alexandru Manda. 

Liderul AEC a mai afirmat că şi el a ieşit în prima seară a protestelor în stradă, însă a renunţat să mai participe la acestea în momentul în care manifestaţiile şi-au pierdut spiritul civic şi au început să fie politizate. "Din păcate am văzut şi eu că colegi de-ai mei au scandat lozinci anticonstituţionale şi cu tentă politică, tocmai de aceea ne delimităm public de protestele, noi AEC.", susţine Manda. Întrebat care este relaţia Asociaţiei Elevilor din Constanţa cu antreprenorul Cătălin Anghel, unul dintre organizatorii protestelor de la Constanţa, Alexandru Manda a răspuns: "DDacă ne întâlnim pe stradă nici măcar nu mă salută. De aceea nu vreau să las pe nimeni să se folosească de imaginea Asociaţiei Elevilor care anul acesta a obţinut burse pentru elevii constănţeni şi decontarea transportului public. Nu vrem să fim folosiţi, noi suntem o organizaţie apolitică care sprijină educaţia şi reprezintă drepturile elevilor", a conchis Alexandru Manda. 


UPDATE 3, ora 17.03:

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), în calitate de organizație reprezentativă a elevilor din județul Constanța, se delimitează public de desfășurarea și organizarea manifestațiilor publice petrecute în municipiul Constanța, în decursul acestei săptămâni.
 
„AEC salută și încurajează exercitarea dreptului la întrunire, consacrat de art. 39 din Constituția României. Din nefericire, anumite de grupuri de interese au profitat de aceste manifestații publice, organizate ca urmare a tragediei petrecute în București în seara zilei de 30 octombrie, pentru a câștiga capital de imagine.
Precizăm faptul că AEC nu a ieșit cu nicio poziție publică, prin care să îndemne participarea elevilor la aceste manifestații, iar reprezentanții asociației, care au luat parte la acțiunile de protest, nu au reprezentant, în niciun fel, poziția oficială a organizației. AEC este o asociație apolitică, refuzând să se implice în activități care pot periclita statul de drept, democrația sau interesele elevilor constănțeni.
Totodată, AEC susține o reformă reală a statului și a clasei politice. Revendicările asociației din sfera domeniul educațional vor fi făcute publice, în cel mai scurt timp. Menționăm, de asemenea, că reprezentanții asociației se vor întâlni, în cursul săptămânii următoare, cu reprezentanții Guvernului României, pentru discutarea acestora.”, se arată într-un comunicat.
 
„Asociația Elevilor din Constanța se delimitează public de organizarea acestor manifestări. Personal, am fost în stradă în prima și a treia seară de protest, dar, observând faptul că a dispărut caracterul civic al manifestațiilor, am renunțat să mai legitimez aceste mișcări. Vicepreședintele AEC, Andrei-Eduard Burghelia, a fost în prima linie a protestelor în calitate de cetățean și activist civic, urmând să ofere explicații publice cu privire la participarea lui. AEC va continua să manifeste pentru îmbunătățirea sistemului de educație și pentru reformarea reală a statului.” a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda.
 
“Aceste proteste au fost demarate de către activiștii civici din Constanța, printre care m-am regăsit și eu, fiind revoltat de tragicul incident din clubul Colectiv. Pe măsura ce protestele au luat amploare, anumite persoane și-au dorit să pună stăpânire pe aceasta inițiativă civică, drept pentru care începând cu acest moment mă retrag din această activitate, si consider că protestele civice au luat sfârșit. În cele din urmă, îmi doresc să felicit toți acei cetățeni care au protestat cu bună-credință în toate aceste zile.” a declarat Andrei-Eduard Burghelia, vicepreședintele Asociației Elevilor din Constanța

 

UPDATE 2, 16.38:
 

Joaca declarațiilor într-o după-amiază de sâmbătă: Cătalin Anghel: „În momentul de față nu intentionez să candidez pentru nicio funcție publică!”,  a precizat într-o primă declaraţie pentru Ziua de Constanţa, întrebat fiind dacă participarea sa la mitingurile organizate la Constanța au vreun interes politic.


 
După două minute, același domn, revine cu o precizare: „M-am răzgandit, chiar mă gândesc să candidez la Consiliul Local, te rog, să-mi scoți sau să-mi modifici declarația referitoare la candidatură!!!”
 
În aceste condiții, ne putem întreba, domnule Anghel,  dacă nu cumva acest deziderat v-a scos în stradă, domnule Anghel??? 



UPDATE 1, ora 15.00:

Cătălin Anghel, reacţie la poziţia AEC!
 
 
Cătălin Anghel: "Ceea ce am făcut eu până la momentul protestelor cred că este unic pentru Constanţa şi pentru spațiul civic și îmi asum. Am creat evenimentele:  Mars pentru ConstantaVrem vot prin corespondenţă și vot electronic, "Partidul" Facebook, grupuri de dezbateri pe reţele de socializare: Lucruri care ne deranjează, Bon fiscal!, Constanța Protestează, Cartonaş Galben  - Cartonaş Roşu, Vrem  primari aleşi în două tururi şi altele. Marea parte a evenimentelor au fost create pentru a facilita în spaţiul public dezbaterea în legătură cu aceste idei.
În contextul protestelor din ultimele zile de la Constanţa, Cătălin Anghel afirmă că în momentul de faţă nu intenţionează să candideze pentru nicio funcţie publică. Antreprenorul susţine că nu a solicitat în mod special, niciunei asociaţii să participe la protest şi nici lideriilor acestora.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • George 07 Nov, 2015 13:54 CORECT!